ΔΙΕΘΝΗ

Η πρώτη ασθενής στον κόσμος που σώζεται από επιθετική λευχαιμία είναι ένα κοριτσάκι μόλις 1 έτους!!!

Χάρη σε μια πρωτοποριακή και πολλά υποσχόμενη –σύμφωνα με τους επιστήμονες- θεραπεία, σώθηκε ένα κοριτσάκι ενός έτους από τη Βρετανία που είχε λευχαιμία.

Να σημειώσουμε ότι πρόκειται για τον πρώτο ασθενή στον κόσμο, όπου επιτεύχθηκε ανάσχεση της λευχαιμίας! Αυτό, συνέβη χάρη στην πειραματική θεραπεία με ανοσοποιητικά κύτταρα από δότη, τα οποία είχαν υποστεί την κατάλληλη γενετική τροποποίηση, ώστε να καταστρέφουν τα καρκινικά κύτταρα.

Μολονότι οι γιατροί θεωρούν ότι είναι ακόμη νωρίς να μιλήσουν για οριστική θεραπεία (θα πρέπει να περάσουν ένα έως δύο χρόνια ακόμη για να είναι σίγουροι), θεωρούν ήδη «σχεδόν θαύμα», όπως είπαν, αυτό που συνέβη, δεδομένο του ότι ο καρκίνος της μικρής Λάϊλα Ρίτσαρντς ήταν πολύ επιθετικός.

Σύμφωνα με το BBC, η πρωτοποριακή αυτή θεραπεία, με επικεφαλής τον καθηγητή Πολ Βέις, πραγματοποιήθηκε στο νοσοκομείο Γκρέιτ Όρμοντ Στριτ του Λονδίνου. Συνεργάσθηκαν επιστήμονες του University College of London (UCL) και της γαλλικής εταιρείας βιοτεχνολογίας Cellectis, η οποία δημιουργεί τα μεταλλαγμένα ανοσοποιητικά κύτταρα και ήδη χρηματοδοτεί μια ολοκληρωμένη κλινική δοκιμή της θεραπείας που θα αρχίσει το 2016.

8λ9 68τ 9λ.jpg

Η ιστορία της μικρής Λάϊλα:

Το κορίτσι είχε διαγνωσθεί με οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία, την πιο συχνή μορφή παιδικής λευχαιμίας, όταν ήταν μόλις τριών μηνών.

 

Έκανε χημειοθεραπεία και μεταμόσχευση μυελού των οστών (όπου παράγεται το αίμα), αλλά ο καρκίνος μετά από την υποχώρησή του, επανεμφανίσθηκε και οι γιατροί αρχικά προετοίμασαν τους γονείς για το μοιραίο.

Στη συνέχεια όμως, προτάθηκε στους γονείς μια πειραματική θεραπεία που είχε δοκιμασθεί μόνο σε ποντίκια και βρισκόταν υπό ανάπτυξη στο νοσοκομείο.

Στη θεραπεία αυτή οι γιατροί τροποποιούν με μια γενετική μέθοδο (λέγεται TALEN) Τ-κύτταρα που έχουν πάρει από υγιή δότη, ώστε στη συνέχεια αυτά να εισαχθούν με ενδοφλέβια ένεση στον ασθενή για να καταστρέψουν αποκλειστικά τα κύτταρα της λευχαιμίας.

Δεν υπήρχε καμία εγγύηση ότι η θεραπεία θα ήταν επιτυχής. Όμως δύο μόλις μήνες μετά, η Λάιλα δεν είχε ίχνη καρκίνου στο αίμα της! Το «θαύμα» συνέβη κι η μικρή επέστρεψε στο σπίτι της.

Οι βρετανοί γιατροί επεσήμαναν πως, μετά την πρώτη αυτή επιτυχία, η θεραπεία πρέπει να επαναληφθεί και σε άλλους ασθενείς. Ήδη πάντως δείχνει πολλά υποσχόμενη.

«Εφαρμόσαμε τη νέα θεραπεία μόνο σε ένα μικρό δυνατό κοριτσάκι και πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί στο κατά πόσο θα αποτελεί την κατάλληλη θεραπευτική επιλογή για όλα τα παιδιά»,δήλωσε ο καθηγητής του UCL Γουασίμ Κασίμ. «Αν όμως η επιτυχία επαναληφθεί, θα πρόκειται για ένα τεράστιο βήμα για τη θεραπεία της λευχαιμίας και άλλων καρκίνων», τόνισε.