ΔΙΕΘΝΗ

Ημέρα της Γυναίκας: Διαδηλώσεις σε Ισπανία, Τουρκία, Αλγερία

Κρατώντας πλακάτ με συνθήματα όπως «Σεβαστείτε την ύπαρξή μου ή αναμένετε την αντίστασή μου», χιλιάδες γυναίκες βγήκαν σήμερα στους δρόμους της Ισπανίας για να διαμαρτυρηθούν κατά της βίας εναντίον των γυναικών και να στηρίξουν τα ίσα δικαιώματα, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

Η μεγαλύτερη πορεία πραγματοποιήθηκε στη Βαρκελώνη, όπου μερικές χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της πόλης, οι περισσότερες γυναίκες που φορούσαν μωβ ρούχα και κρατούσαν πλακάτ με συνθήματα: «Θα είναι μια χαρούμενη ημέρα όταν καμία από εμάς δεν θα λείπει».

Η διαδήλωση επετράπη από τις αρχές, με τη συμμετοχή να ορίζεται στους 3.500 ανθρώπους, οι οποίοι, βάσει των κυβερνητικών οδηγιών, είχαν την υποχρέωση να τηρούν τους κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης λόγω της πανδημίας.

Στη Μαδρίτη, οι αρχές απαγόρευσαν τις κινητοποιήσεις για την Ημέρα της Γυναίκας, στον απόηχο των επικρίσεων ότι οι περυσινές συγκεντρώσεις βοήθησαν στη διασπορά του κορονοϊού.

Αψηφώντας, ωστόσο, την απαγόρευση, περίπου 50 γυναίκες διαδήλωσαν στην πλατεία Πουέρτα ντελ Σολ. Ορισμένες κρατούσαν πλακάτ όπου αναγραφόταν: «Η βία των ανδρών είναι επίσης μια πανδημία».

Αστυνομικοί στέκονταν σε κοντινή απόσταση κατά τη διάρκεια της διαμαρτυρίας.

«Βρισκόμαστε εδώ για να διεκδικήσουμε το δικαίωμα των γυναικών να διαδηλώσουν… Είναι εξοργιστικό ότι η αυτοαποκαλούμενη πιο φεμινιστική κυβέρνηση στην ιστορία απαγορεύει τις πορείες των γυναικών στις 8 Μαρτίου», είπε η 42χρονη Χοσεφίνα Μαρτίνεθ, εκπρόσωπος τύπου μιας φεμινιστικής οργάνωσης.

Στην πλατεία Ταξίμ στην Κωνσταντινούπολη

Περίπου 1.000 γυναίκες συγκεντρώθηκαν σήμερα κοντά στην Πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης για να καταγγείλουν την αδράνεια, όπως λένε, των αρχών, που δεν αποτρέπουν και δεν τιμωρούν τη βία σε βάρος των γυναικών, σε μια χώρα που οι γυναικοκτονίες έχουν εκτοξευθεί τα τελευταία χρόνια.

Οι συγκεντρωμένοι, στην πλειονότητά τους γυναίκες, φορούσαν μοβ μάσκες και κρατούσαν μοβ σημαίες και πλακάτ με συνθήματα υπέρ των ΛΟΑΤΚΙ όπως «Θα κερδίσουμε την ελευθερία μας». Συγκεντρώθηκαν σε έναν κεντρικό δρόμο αφού η αστυνομία απέκλεισε τις εισόδους στην Ταξίμ, ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας.

«Οι γυναίκες είναι πολύ δυνατές και το φοβούνται αυτό. Θα έπρεπε να αποκλείουν τους δολοφόνους, όχι εμάς», είπε η Ιπέκ Ντενίζ, μια 36χρονη νοσηλεύτρια που συμμετείχε στην κινητοποίηση.

Το ποσοστό γυναικοκτονιών σχεδόν διπλασιάστηκε από το 2011 μέχρι το 2019, σύμφωνα με μια οργάνωση που παρακολουθεί τους φόνους γυναικών. Η ομάδα αυτή ανέφερε επίσης ότι από τις αρχές του 2021 51 γυναίκες δολοφονήθηκαν και άλλες 26 πέθαναν κάτω από «ύποπτες» συνθήκες.

Η Τουρκία δεν ανακοινώνει επίσημα στατιστικά στοιχεία για τις γυναικοκτονίες.

Το Σαββατοκύριακο, ένα βίντεο που δείχνει μια γυναίκα να ξυλοκοπείται, με κλοτσιές και γροθιές στο κεφάλι, από τον πρώην σύζυγό της σε μια πόλη στη βόρεια Τουρκία προκάλεσε οργή στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης. Ο ύποπτος συνελήφθη ενώ η γυναίκα νοσηλεύεται.

Μιλώντας σε ένα συνέδριο της γυναικείας πτέρυγας του κυβερνώντος κόμματο AKP ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι η Άγκυρα θα συγκροτήσει μια κοινοβουλευτική επιτροπή για να εξετάζει ζητήματα που αφορούν τη βία σε βάρος των γυναικών. «Ακούμε ότι υπάρχουν εκείνοι που καλούν τα κορίτσια να φύγουν από το πατρικό τους το συντομότερο δυνατόν. Η Τουρκία με κάποιον τρόπο θα λύσει το πρόβλημα της βίας σε βάρος των γυναικών, η πραγματική απειλή είναι να ριζώσει αυτή η νοοτροπία», υποστήριξε.

Οι διαδηλωτές στην Κωνσταντινούπολη φώναζαν συνθήματα όπως «Η γυναικοκτονία είναι πολιτική πράξη» και «Η ζωή είναι δική μας, η επιλογή είναι δική μας, οι δρόμοι είναι δικοί μας, κρατήστε την οικογένειά σας».

Αλλαγή του οικογενειακού δικαίου ζητούν στην Αλγερία

Εκατοντάδες γυναίκες διαδήλωσαν σήμερα στο Αλγέρι, ζητώντας την τροποποίηση του οικογενειακού δικαίου, με την ευκαιρία της διεθνούς ημέρας για τα δικαιώματα των γυναικών αλλά και στο πλαίσιο του φιλοδημοκρατικού κινήματος Χιράκ, που έχει αναζωπυρωθεί το τελευταίο διάστημα στην Αλγερία.

Κρατώντας ένα πανό με το σύνθημα «Βγήκαμε για την αλλαγή, όχι για τη γιορτή», οι συγκεντρωμένες έκαναν πορεία από την οδό Ντιντούς-Μουράντ, τον μεγαλύτερο οδικό άξονα του κέντρου της πόλης, μέχρι την πλατεία του Μεγάλου Ταχυδρομείου, όπου γίνονται οι συγκεντρώσεις του Χιράκ.

Οι γυναίκες φώναζαν συνθήματα κατά του οικογενειακού δικαίου που τις θεωρεί «δια βίου ανήλικες» και υπέρ της ισότητας ανδρών και γυναικών.

Ο οικογενειακός κώδικας που υιοθετήθηκε το 1984 και αναθεωρήθηκε το 2005 βασίζεται εν μέρει στη σαρία, τον ισλαμικό νόμο. Πολλές οργανώσεις τον θεωρούν αντισυνταγματικό με το σκεπτικό ότι δεν σέβεται την ισότητα μεταξύ των πολιτών, που προστατεύεται από το Σύνταγμα.

Οι συγκεντρωμένοι κρατούσαν επίσης πορτρέτα δολοφονημένων γυναικών καταγγέλλοντας τη βία σε βάρος τους.

Ακούστηκαν ωστόσο και συνθήματα του Χιράκ, όπως ότι ο πρόεδρος της Αλγερίας Αμπντελματζίντ Τεμπούν τοποθετήθηκε στη θέση αυτήν από τον στρατό και με νοθεία. Προς το τέλος της διαδήλωσης σημειώθηκαν μικροεπεισόδια, όταν αστυνομικοί επιχείρησαν να εκδιώξουν τις γυναίκες από το κέντρο της πόλης, όπως ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters, AFP