Ο πρωθυπουργός της Ινδίας, Ναρέντρα Μόντι έδωσε σήμερα το «πράσινο φως» για μια στρατιωτική επιχείρηση, σε αντίποινα για την πολύνεκρη επίθεση πριν από μια εβδομάδα στο Κασμίρ, για την οποία η χώρα του επιρρίπτει ευθύνες στο γειτονικό Πακιστάν.
Ο Μόντι συναντήθηκε στο σπίτι του, κεκλεισμένων των θυρών, με τους επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων, παρουσία του υπουργού Αμυνας και του συμβούλου του για θέματα εθνικής ασφάλειας, ανέφερε μια κυβερνητική πηγή που ζήτησε να μην κατονομαστεί. Κατά τη συνάντηση αυτή «είπε στις ένοπλες δυνάμεις ότι έχουν την ελευθερία να επιλέξουν τους στόχους, τη στιγμή και τον τρόπο» με τον οποίο θα απαντήσει το Νέο Δελχί στην επίθεση, πρόσθεσε.
Ο Ινδός πρωθυπουργός επανέλαβε ότι είναι αποφασισμένος «να επιφέρει ένα καθοριστικό πλήγμα στην τρομοκρατία» και εξέφρασε την πλήρη εμπιστοσύνη του στις δυνατότητες των ενόπλων δυνάμεων της χώρας.
Από σήμερα, περισσότεροι από τους μισούς τουριστικούς προορισμούς στην περιοχή του Κασμίρ έχουν κλείσει για το κοινό, με εντολή της κυβέρνησης. Οι αρχές του κρατιδίου Τζάμου και Κασμίρ αποφάσισαν να κλείσουν τους 48 από τους 87 τουριστικούς προορισμούς και ενίσχυσαν τα μέτρα ασφαλείας στους υπόλοιπους, με αφορμή την επίθεση στην περιοχή Παχαλγκάμ, όπου ένοπλοι σκότωσαν 26 ανθρώπους την περασμένη εβδομάδα.
Αξιωματούχοι και επιζώντες είπαν ότι οι δράστες που επιτέθηκαν στους τουρίστες ξεχώρισαν τους άνδρες, ρωτούσαν τα ονόματά τους, έβαλαν στο στόχαστρο τους ινδουιστές και τους πυροβόλησαν σχεδόν εξ επαφής.
Η Ινδία έχει ταυτοποιήσει τρεις δράστες, οι δύο εκ των οποίων λέει ότι είναι Πακιστανοί. Τους αποκαλεί «τρομοκράτες» και λέει ότι διεξάγουν μια βίαιη εξέγερση στο Κασμίρ, η πλειοψηφία των κατοίκων του οποίου είναι μουσουλμάνοι. Το Πακιστάν αρνείται ότι εμπλέκεται στην επίθεση και ζητά να διερευνηθεί η υπόθεση από ένα ουδέτερο μέρος.
Εκτοτε, οι δύο πυρηνικές δυνάμεις είναι επί ποδός πολέμου. Οι κυβερνήσεις τους επιβάλουν αμοιβαίες διπλωματικές κυρώσεις και κάλεσαν τους πολίτες τους να φύγουν από το έδαφος του γείτονά τους το αργότερο μέχρι σήμερα.
Εδώ και πολλές νύχτες, σημειώνονται ανταλλαγές πυρών μεταξύ Πακιστανών και Ινδών στρατιωτών κατά μήκος της «γραμμής ελέγχου» (LoC), το σύνορο που χωρίζει το Κασμίρ. Δεν έχουν αναφερθεί θύματα από αυτές τις αψιμαχίες.
Το Πακιστάν ανακοίνωσε εξάλλου σήμερα ότι κατέρριψε ένα ινδικό drone, χωρίς να διευκρινίσει πότε έγινε αυτό. Η πληροφορία δεν επιβεβαιώθηκε από το Νέο Δελχί.
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες μίλησε ξεχωριστά σήμερα με τον πρωθυπουργό του Πακιστάν Σεμπάχ Σαρίφ και τον υπουργό Εξωτερικών της Ινδίας Σουμπραχμανιάμ Τζαϊσανκάρ. Ο Γκουτέρες «εξέφρασε τη βαθιά ανησυχία του» για την κλιμάκωση της έντασης και υπογράμμισε ότι είναι αναγκαίο να αποφευχθεί μια αντιπαράθεση που θα μπορούσε να έχει «τραγικές συνέπειες», δήλωσε ο εκπρόσωπός του, Στεφάν Ντουζαρίκ.
Η Κίνα κάλεσε επίσης σήμερα τους δύο γείτονές της «να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση» και «να επιλύσουν τις διαφορές τους με διάλογο» ώστε να διαφυλαχθεί «η περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα».