ΔΙΕΘΝΗ

Ισραήλ: Κόντρα ΥΠΕΞ και Γκάλαντ για την επίθεση του υπουργού Άμυνας στο Μακρόν

«Διαμάχη» ξέσπασε ανάμεσα στο υπουργείο εξωτερικών του Ισραήλ και τον υπουργό Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ μετά την απόρριψη της γαλλικής πρωτοβουλίας με σκοπό την αποκλιμάκωση στα σύνορα με τον Λίβανο.

Μάλιστα ο Γκάλαντ προχώρησε ένα βήμα πιο πέρα κατηγορώντας το Παρίσι για «εχθρότητα» έναντι της χώρας του, τοποθέτηση πάντως που χαρακτηρίστηκε «λαθεμένη» και «άτοπη» από την ισραηλινή διπλωματία.

«Ενώ εμείς διεξάγουμε δίκαιο πόλεμο, υπερασπιζόμενοι τον λαό μας, η Γαλλία υιοθετεί πολιτική εχθρότητας έναντι του Ισραήλ. Κάνοντάς το, η Γαλλία αγνοεί τις φρικαλεότητες που διαπράχθηκαν από τη Χαμάς», υποστήριξε ο κ. Γκάλαντ μέσω X με αναρτήσεις του συνταγμένες στα εβραϊκά, στα αγγλικά και στα γαλλικά, προσθέτοντας πως το Ισραήλ «δεν θα είναι μέρος του τριμερούς πλαισίου που πρότεινε η Γαλλία».

Η έκρηξη του Γκάλαντ ήρθε ενώ ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Axios επικαλούμενος δύο άγνωστους ισραηλινούς αξιωματούχους αποκάλυπτε ότι ο Άμος Χόχσταϊν, ανώτερος σύμβουλος του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, θα φτάσει στο Ισραήλ τη Δευτέρα (17/6) για να προσπαθήσει να αποτρέψει την πρόσφατη κλιμάκωση μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ από το να μετατραπεί σε ολοκληρωτικό πόλεμο.

Την Πέμπτη (15/6), ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωνε πως η Γαλλία, οι ΗΠΑ και το Ισραήλ θα εργαστούν, στο πλαίσιο «τριμερούς» σχήματος, για να εφαρμοστεί ο οδικός χάρτης που προτάθηκε από το Παρίσι για να να περιοριστούν οι εντάσεις στα σύνορα του Ισραήλ και του Λιβάνου, όπου οι συγκρούσεις είναι στην πράξη καθημερινές ανάμεσα στις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις και τη Χεζμπολάχ, από την επομένη του ξεσπάσματος του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, με έναυσμα την άνευ προηγουμένου έφοδο του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος στην ισραηλινή επικράτεια την 7η Οκτωβρίου.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος όταν ρωτήθηκε σχετικά περιορίστηκε να πει ότι ο κ. Γκάλαντ εκφράστηκε με την ιδιότητα του υπουργού Άμυνας.

Από την πλευρά τους ανώτεροι αξιωματούχοι του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών υπενθύμισαν πως «η Γαλλία συμμετείχε ενεργά στην υπεράσπιση των αιθέρων του κράτους του Ισραήλ» τη νύχτα της 13ης προς 14η Απριλίου, όταν αποκρούστηκε η άνευ προηγουμένου απευθείας επίθεση της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν με εκατοντάδες drones και πυραύλους εναντίον της ισραηλινής επικράτειας.

Ωστόσο την 31η Μαΐου, η Γαλλία ακύρωσε τη συμμετοχή ισραηλινών εξοπλιστικών βιομηχανιών στην έκθεση Eurosatory, που προβλέπεται να διεξαχθεί κοντά στο Παρίσι από τη 17η ως την 21η Ιουνίου, με φόντο τη διεθνή αγανάκτηση για τον τρόπο που διεξάγονται οι ισραηλινές επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας.