ΔΙΕΘΝΗ

Ισραήλ: «Σημαντική συμβολή» της Ελλάδας και του Νίκου Δένδια στην επίτευξη της εκεχειρίας

Το Ισραηλινό Υπουργικό Συμβούλιο, στην γραπτή του ανακοίνωση, με την οποία ενέκρινε την αιγυπτιακή πρωτοβουλία για αμοιβαία κατάπαυση του πυρός, που τέθηκε σε εφαρμογή στις 2 π.μ. πρώτες ώρες Παρασκευής, υπογράμμισε τη «σημαντική συμβολή» της Ελλάδας και του Νίκου Δένδια στην επίτευξη της εκεχειρίας μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

Οι Ισραηλινοί ευχαρίστησαν για την υποστήριξή τους πρωτίστως τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Τζο Μπάιντεν, και την Αίγυπτο για τον σημαντικό της ρόλο και προσωπικά τον πρόεδρο Άμπντελ Φατάχ αλ Σίσι.

«Το Ισραηλινό Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε την αιγυπτιακή πρωτοβουλία για μια αμοιβαία κατάπαυση του πυρός που τέθηκε σε εφαρμογή στις 2 πμ χτες το βράδυ.

»Εκτιμούμε την υποστήριξη και την αλληλεγγύη προς το Ισραήλ που εξέφρασαν πολλές χώρες τις τελευταίες ημέρες με πρώτη και κυριότερη τις ΗΠΑ και τον Αμερικανό Πρόεδρο.

»Η Αίγυπτος και ο Πρόεδρος Αλ Σίσι έπαιξαν πάλι σημαντικό ρόλο», σημειώνεται εμφατικά για την αιγυπτιακή ειρηνευτική πρωτοβουλία, για να ακολουθήσει η ιδιαίτερη αναφορά στην Ελλάδα:

«Η φιλία της Ελλάδας και η επίσκεψη του ΥΠΕΞ Νίκου Δένδια στο Ισραήλ ως φιλοξενούμενου του ομολόγου του Γκάμπι Ασκενάζι και ως του πρώτου ΥΠΕΞ που επισκέφθηκε την περιοχή έπειτα από τις επιθέσεις με ρουκέτες της Χαμάς ήταν μια σημαντική συμβολή», τονίζοντας έτσι με μεγάλη σαφήνεια την ειρηνοποιό περιφερειακή ηγεσία της χώρας μας.

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του, χαιρετίζοντας την εκεχειρία, σημείωσε μεταξύ άλλων:

«Η Ελλάδα, χώρα Ευρωπαϊκή και παράλληλα χώρα με παραδοσιακούς δεσμούς με τα κράτη της περιοχής συνεισφέρει ενεργά στην προώθηση των σχέσεων φιλίας και ευημερίας στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, μέσω των συνεχών διμερών επαφών με όλες τις πλευρές, καθώς και των πολυμερών σχημάτων στα οποία συμμετέχει».

tribune.gr