ΔΙΕΘΝΗ

Ήττα Τραμπ στο Ανώτατο Δικαστήριο για τις φορολογικές δηλώσεις

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ άνοιξε τον δρόμο για την επικείμενη παράδοση των φορολογικών δηλώσεων του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ σε επιτροπή του Κογκρέσου μετά από τριετή νομική διαμάχη.

Το δικαστήριο, χωρίς να σημειωθούν διαφωνίες, απέρριψε την έκκληση του Τραμπ για μια εντολή που θα εμπόδιζε το Υπουργείο Οικονομικών να δώσει φορολογικές δηλώσεις έξι ετών για τον Τραμπ και ορισμένες από τις επιχειρήσεις του στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των Δημοκρατικών.

Μόνος μεταξύ των τελευταίων προέδρων, ο Τραμπ αρνήθηκε να δημοσιοποιήσει τις φορολογικές του δηλώσεις είτε κατά τη διάρκεια της επιτυχημένης εκστρατείας του το 2016 είτε κατά την τετραετία που παρέμεινε στον Λευκό Οίκο, επικαλούμενος, όπως είπε, έναν συνεχή έλεγχο από την IRS, δηλαδή την εσωτερική Υπηρεσία Εσόδων της ομοσπονδιακής κυβέρνησης που είναι υπεύθυνη για τη συλλογή φόρων.
Ήταν η δεύτερη ήττα του πρώην προέδρου στο Ανώτατο Δικαστήριο μέσα σε δύο μήνες και η τρίτη φέτος. Τον Οκτώβριο, το δικαστήριο αρνήθηκε να παρέμβει στη νομική διαμάχη γύρω από την έρευνα του FBI στην περιουσία του Τραμπ στη Φλόριντα, όπου βρέθηκαν απόρρητα έγγραφα.

Τον Ιανουάριο, το δικαστήριο αρνήθηκε να εμποδίσει τα Εθνικά Αρχεία να παραδώσουν έγγραφα στην επιτροπή της Βουλής που ερευνούσε την εξέγερση της 6ης Ιανουαρίου στο Καπιτώλιο. Ο δικαστής Κλάρενς Τόμας ο μοναδικός που τάχθηκε υπέρ του Τραμπ.

Στη διαμάχη για τις φορολογικές του δηλώσεις, το Υπουργείο Οικονομικών είχε αρνηθεί να παράσχει τα αρχεία κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Τραμπ. Ωστόσο, η κυβέρνηση Μπάιντεν είπε ότι ο ομοσπονδιακός νόμος είναι σαφής ότι η επιτροπή έχει το δικαίωμα να εξετάσει τις δηλώσεις οποιουδήποτε φορολογούμενου, συμπεριλαμβανομένης της δήλωσης του προέδρου.

Τα κατώτερα δικαστήρια συμφώνησαν ότι η επιτροπή έχει ευρεία εξουσία για τη λήψη φορολογικών δηλώσεων και απέρριψαν τους ισχυρισμούς του Τραμπ ότι ήταν υπέρβαση και ήθελε μόνο τα έγγραφα για να δημοσιοποιηθούν.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Τραμπ ανακοίνωσε ότι θα είναι υποψήφιος ξανά το 2024.