ΔΙΕΘΝΗ

Καταστροφικές πυρκαγιές σε Λίβανο και Συρία – Δυο Καναντέρ στέλνει η Ελλάδα

Kύμα πυρκαγιών σαρώνει από χθες, Δευτέρα, περιοχές του Λιβάνου και της Συρίας έχοντας προκαλέσει τον θάνατο δύο ανθρώπων στη Συρία και ενός στον Λίβανο, όπου οι αρχές ζήτησαν βοήθεια από τις γειτονικές χώρες.

Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Σαάντ Χαρίρι ανακοίνωσε σήμερα ότι επικοινώνησε με αξιωματούχους αρκετών χωρών για την αποστολή ελικοπτέρων και αεροσκαφών. «Επικοινωνήσαμε με τις ευρωπαϊκές χώρες οι οποίες θα στείλουν βοήθεια εντός των προσεχών ωρών», διευκρίνισε.

Συνολικά 103 πυρκαγιές εκδηλώθηκαν σε διάφορες περιοχές του Λιβάνου από χθες, σύμφωνα με το λιβανικό Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ANI) που επικαλείται τον διευθυντή της υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας.

Στη γειτονική Συρία, μεγάλες πυρκαγιές εκδηλώθηκαν επίσης, κυρίως στις δυτικές επαρχίες Ταρτούς και Λαττάκεια και στην κεντρική επαρχία Χομς.

Στη Λαττάκεια δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους ενώ προσπαθούσαν να θέσουν υπό έλεγχο τις φλόγες, μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο SANA.

Την επαρχία Ταρτούς σαρώνουν περίπου εκατό πυρκαγιές από χθες, διευκρίνισε το SANA. Οι περισσότερες τέθηκαν υπό έλεγχο, σύμφωνα με τον κυβερνήτη της επαρχίας Σαφουάν Αμπού Σαάντα, τον οποίο επικαλείται το συριακό ειδησεογραφικό πρακτορείο.

Στην επαρχία Χομς δεν έχει καταγραφεί κανένα θύμα και οι ζημιές είναι μόνο «υλικές, συγκεκριμένα δέντρα σε κάποιες δασικές περιοχές και τα δίκτυα ηλεκτροδότησης», είπε ο κυβερνήτης Ταλάλ Μπαραζί, τον οποίο επικαλείται το SANA.

Με δύο Καναντέρ συνδράμει η Ελλάδα τον Λίβανο

Δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη Καναντέρ-cl415 αναχώρησαν στις 16.00 από το αεροδρόμιο της Ελευσίνας για το Λίβανο, προκειμένου από αύριο το πρωί να συμμετάσχουν στις επιχειρήσεις κατάσβεσης των δασικών πυρκαγιών που μαίνονται από την προηγούμενη Κυριακή (13/10) κοντά στη Βηρυτό.

Η Ελλάδα ανταποκρίθηκε άμεσα στο αίτημα που Λιβάνου για βοήθεια σε εναέρια μέσα προς τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας (rescEU) και τα δύο ελληνικά αεροσκάφη αναχώρησαν με εντολή του γγ Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά, μετά από συνεννόηση με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.