ΔΙΕΘΝΗ

Κι όμως φοροδιαφεύγουν ακόμα και Βρετανοί σταρ

μπεκαμ

Χιλιάδες Βρετανοί, μέλη της υψηλής κοινωνίας, «ξέχασαν» να δηλώσουν έσοδα ύψους δις. στερλινών από το Δημόσιο. Οι υποθέσεις παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον καθώς υπολογίζεται πως κοστίζει στη βρετανική οικονομία περίπου 5 δις στερλίνες (6,3 δις ευρώ) ετησίως.

1600 άτομα εμπλέκονται στο όργιο φοροδιαφυγής σύμφωνα με τους «Times» του Λονδίνου.

Επιχειρηματίες, γιατροί, χρηματοδότες κομμάτων, δικηγόροι, ποδοσφαιριστές, παρουσιαστές στη δημόσια τηλεόραση, αστέρες της βιομηχανίας του θεάματος, δικαστές κ.ά. φιγουράρουν στη λίστα. Συνολικά ο αριθμός των Βρετανών που φέρονται να έχουν εμπλακεί σε αμφιλεγόμενα προγράμματα φοροαποφυγής ανέρχεται σε περίπου 33.000.

Μεταξύ αυτών που παρουσιάζονται να έχουν «μαγειρέψει» τις φοροαπαλλαγές τους ξεχωρίζουν ο Τζορτζ Μάικλ, ο Μάικλ Κέιν, οι ποδοσφαιριστές Ντέιβιντ Μπέκαμ και Γουέιν Ρούνεϊ, ο τραγουδιστής Γκάρι Μπάρλοου, ο συνθέτης Αντριου Λόιντ Γουέμπερ

Συγκεκριμένα, οι περίπου 1.600 πελάτες της «Mercury Tax Group» κατηγορούνται πως την περίοδο 2005-2009 «έκρυψαν» έσοδα συνολικά 1,2 δισ. στερλινών (1,5 δισ. ευρώ) από τη Βασιλική Υπηρεσία Προσόδων και Τελωνείων (HMRC).

Αν και περίπλοκο λογιστικά, η «Mercury», βοηθούσε τους πελάτες να παρουσιάζουν «τεχνητές ζημίες» σε επενδύσεις που είχαν κάνει εκτός των βρετανικών συνόρων, τις οποίες «ζημίες» εν συνεχεία χρησιμοποιούσαν πίσω στην πατρίδα ως αιτία φοροαπαλλαγών. Κάπως έτσι ο Τζορτζ Μάικλ «έκρυψε» 6,2 εκατ. στερλίνες και ο σερ Μάικλ Κέιν τουλάχιστον 600.000 στερλίνες.

Η «Mercury» εκμεταλλευόταν κάποια παραθυράκια στη βρετανική φορολογική νομοθεσία, όπως για παράδειγμα το γεγονός πως οι Βρετανοί δεν καλούνταν να πληρώσουν φόρο για εισοδήματα από μερίσματα, και υπό αυτήν την έννοια η πρακτική της ήταν τυπικά νόμιμη.

Οι βρετανικές αρχές, ωστόσο, πλέον διεκδικούν τα χρωστούμενα και η υπόθεση έχει πάρει τον δρόμο της δικαιοσύνης.

Πάντως με νέο νομοσχέδιο που έφερε στη Βουλή ο Βρετανός ΥΠΕΞ Τζορτζ Οζμπορν, όλοι όσοι έχουν επενδύσει σε «προγράμματα φοροαποφυγής» θα κληθούν να πληρώσουν τα χρωστούμενα (πάνω από 520 εκατ. στερλίνες) προκαταβολικά, κοινώς πριν από τις επερχόμενες δίκες.