ΔΙΕΘΝΗ, Κορωνοϊός

Κίνα: 8 στους 10 κόλλησαν κορωνοϊό από το Δεκέμβριο – Εκτιμήσεις για 1 εκατ. θανάτους συνολικά

Σχεδόν το 80% του πληθυσμού της Κίνας έχει μολυνθεί από το κορονοϊό από τότε που άρθηκαν οι περιορισμοί στις αρχές Δεκεμβρίου, δήλωσαν οι κινεζικές υγειονομικές αρχές.

Σύμφωνα με τον Guardian ο αριθμός αυτός, ο οποίος αντιστοιχεί σε περίπου 1,2 δισεκατομμύρια ανθρώπους, ώθησε ορισμένους ειδικούς σε θέματα πανδημίας να εκτιμήσουν ότι περισσότεροι από 1 εκατομμύριο άνθρωποι μπορεί να έχουν πεθάνει – πολύ περισσότεροι από τον επίσημο αριθμό της κυβέρνησης που ανέρχεται σε περίπου 72.000.

Ένα κύμα κρουσμάτων Όμικρον κατέκλυσε την Κίνα αφότου η κυβέρνηση έθεσε απότομα τέρμα στην πολιτική μηδενικών κρουσμάτωντον περασμένο Δεκέμβριο, αίροντας τους περιορισμούς λίγο πριν από την έναρξη του σεληνιακού νέου έτους και του φεστιβάλ της Άνοιξης.

Το Σάββατο, το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) της Κίνας δήλωσε ότι περίπου το 80% των 1,41 δισεκατομμυρίων ανθρώπων της χώρας είχαν μολυνθεί σε αυτό το κύμα.
Την εβδομάδα που προηγήθηκε του σεληνιακού νέου έτους, το CDC ανέφερε 12.658 θανάτους, προσθέτοντας στον επίσημο απολογισμό της πανδημίας που ανέρχεται σε σχεδόν 60.000, που οι περισσότεροι παρατηρητές πιστεύουν ότι είναι πολύ κάτω από τον πραγματικό αριθμό. Μέχρι μια δραματικά αυξημένη ενημέρωση νωρίτερα αυτό το μήνα, ο επίσημος απολογισμός από αυτό το κύμα αναφερόταν ότι ήταν κάτω από 60 θανάτους.

Η αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων σε συνδυασμό με τον στενό ορισμό του θανάτου που αποδίδεται στον κορονοϊό, οι επίσημοι απολογισμοί σύντομα εμφανίστηκαν πολύ χαμηλότεροι από την πραγματικότητα επί τόπου και η κυβέρνηση κατηγορήθηκε για έλλειψη διαφάνειας των δεδομένων.