ΔΙΕΘΝΗ

«Κίτρινα γιλέκα»: «Κόλαση» στο Παρίσι – Οδομαχίες, δακρυγόνα και πλαστικές σφαίρες (BINTEO)

Με δακρυγόνα και εκατοντάδες συλλήψεις αντιμετωπίζουν οι γαλλικές Αρχές τους διαδηλωτές των «κίτρινων γιλέκων» στο Παρίσι, το οποίο είναι αποκλεισμένο, θυμίζοντας πεδίο μάχης από τις διαμαρτυρίες και τις συγκρούσεις με τους ένστολους.

Δακρυγόνα έπεσαν το πρωί του Σαββάτου στο Σαν Ελυζέ, ενώ οι προσαγωγές έχουν φτάσει, σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό της Γαλλίας, τις 481 και οι συλλήψεις τις 211.

Τα γαλλική Μέσα κάνουν λόγο για τις πιο έντονες διαδηλώσεις που έχει δει το Παρίσι τις τελευταίες δεκαετίες, ενώ οι ίδιοι οι διαμαρτυρόμενοι αντιτίθενται στη φτώχεια, ζητώντας την παραίτηση του Εμανουέλ Μακρόν.

Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν την 17η Νοεμβρίου και έκτοτε όσο πάει γίνονται και μαζικότερες, ενώ για σήμερα έχουν προγραμματιστεί συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα, με κλείσιμο δρόμων, καθώς και σημείων του εθνικού οδικού δικτύου της χώρας.

Σύμφωνα με τον Γάλλο Πρωθυπουργό, Εντουάρτ Φιλίπ,οι 481 προσαγωγές έγιναν από εξορμήσεις των δυνάμεων ασφαλείας σε σταθμούς τρένων και σε άλλα σημεία συγκέντρωσης των διαδηλωτών, όπως το Σαν Ελυζέ και το Μνημείο της Βαστίλης.

Μεταξύ των αντικειμένων, σύμφωνα με τον αξιωματούχο, τα οποία έφεραν οι προσαχθέντες, ήταν μάσκες, πέτρες και σφυριά, τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως αντικείμενα επίθεσης στους αστυνομικούς.

Εμπορικά καταστήματα, μνημεία, μουσεία, ο Πύργος του Άιφελ και πολλοί σταθμοί του μετρό έχουν κλείσει σήμερα, ενώ έχουν ακυρωθεί οι περισσότεροι ποδοσφαιρικοί αγώνες και πολλές συναυλίες.

Σύμφωνα με τον Γάλλο Πρωθυπουργό, περίπου 89.0000 αστυνομικοί έχουν κινητοποιηθεί για σήμερα σε όλη τη Γαλλία, μεταξύ των οποίων και οι 8.000 που είναι μόνο στο Παρίσι. Στη διάθεσή τους βρίσκονται ένοπλα οχήματα, τα οποία θα βγουν στους δρόμους για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες.