ΔΙΕΘΝΗ

Κόντρα Τραμπ – Μακρόν σε live μετάδοση: «Ας είμαστε σοβαροί…» (βίντεο)

Ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Εμανουέλ Μακρόν πραγματοποίησαν μία συνάντηση, η οποία κυριολεκτικά τα είχε όλα… από μία μικροένταση ανάμεσα τους μέχρι και το άγριο «χώσιμο» του Γάλλου προέδρου στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Πώς είναι δυνατό να είσαι μέλος του ΝΑΤΟ και να αγοράζεις τους ρωσικούς πυραύλους S-400; Απαιτούμε εξηγήσεις από τον Ερντογάν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Εμανουέλ Μακρόν.

Ο Τραμπ επανέλαβε τη γνωστή επιχειρηματολογία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σημειώνοντας πως η κυβέρνηση Ομπάμα δεν πωλούσε τους πυραύλους Patriot όταν η Τουρκία τους ήθελε με αποτέλεσμα να κοιτάξει άλλες επιλογές.

Ο Μακρόν σήκωσε το γάντι και απάντησε πως όταν το αίτημα της Άγκυρας απορρίφθηκε από την κυβέρνηση Ομπάμα, η Γαλλία είχε προτείνει άλλο πυραυλικό σύστημα στην Τουρκία, ωστόσο το απέρριψε, λέγοντας ότι η επιλογή της Άγκυρας ήταν συνειδητή και θα πρέπει να δώσει σήμερα διευκρινήσεις.

Την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία για την αγορά των S-400 εξετάζει ο Τραμπ
Λίγο αργότερα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε ότι εξετάζει την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία με αφορμή την αγορά του ρωσικού αμυντικού συστήματος S-400 από την Άγκυρα.

«Το εξετάζουμε τώρα και το συζητάμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Όπως γνωρίζετε, η Τουρκία ήθελε να αγοράσει το δικό μας σύστημα Patriot και η κυβέρνηση του (πρώην προέδρου Μπαράκ) Ομπάμα δεν τους έδινε και τους έδωσε μόνο όταν ήταν έτοιμοι (οι Τούρκοι) να αγοράσουν ένα άλλο σύστημα», είπε.

Μακρόν: «Ας είμαστε σοβαροί»
Ωστόσο, η καλύτερη στιγμή της συνάντησης ήταν όταν ο Τραμπ κατάφερε να προκαλέσει την έντονη αντίδραση του Γάλλου προέδρου λέγοντας του: «Ας είμαστε σοβαροί».

Πιο συγκεκριμένα,ο Ντόναλντ Τραμπ επέμεινε ότι το ISIS έχει ηττηθεί απευθύνθηκε στον Μακρόν λέγοντας του «θα ήθελες μερικούς καλούς μαχητές του ISIS; Θα μπορούσα να στους δώσω. Μπορείς να διαλέξεις όποιον θέλεις».

Ο Μακρόν αντέδρασε ενοχλημένος και φρόντισε να το δείξει στον Αμερικανό πρόεδρο. «Ας είμαστε σοβαροί», είπε. Και εξήγησε ότι οι μαχητές του ISIS που προέρχονται από την Ευρώπη είναι μόνο ένα πολύ μικρό μέρος του συνολικού προβλήματος, καθώς όπως σημείωσε κυρίως οι μαχητές του ISIS προέρχονται από τη Συρία, το Ιράκ και την ευρύτερη περιοχή.