ΔΙΕΘΝΗ

Κόντρες για το προσφυγικό στη Γερμανία

Η τρικομματική κυβέρνηση του σοσιαλδημοκράτη καγκελάριου Όλαφ Σολτς δεν θα θεσπίσει ανώτατο όριο στον αριθμό των προσφύγων που δέχεται η Γερμανία και απορρίπτει σχετικές προτάσεις πολιτικών από το συντηρητικό κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Η θέσπιση ανώτατου ορίου δεν θα λύσει το πρόβλημα», δήλωσε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Βόλφγκανγκ Μπίχνερ στο Βερολίνο, «η μόνη λογική επιλογή είναι ο μόνιμος έλεγχος και η τάξη εντός του ευρωπαϊκού πλαισίου».

Κυρίως ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας, Μάρκους Ζέντερ, της συντηρητικής Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU), ζητά «στροφή στην πολιτική της Γερμανίας» και πιέζει να περιοριστεί ο αριθμός των αιτούντων άσυλο στη Γερμανία σε 200.000 ετησίως. Ο πρόεδρος του κυβερνώντος σοσιαλδημοκρατικού κόμματος (SPD) Λαρς Κλίνκμπαϊλ επέκρινε τον Ζέντερ, στον οποίο επέρριψε ότι ασκεί πολιτική στις πλάτες των μεταναστών. Η πρόεδροςτου κόμματος Αριστερά, Ζανίν Βίσλερ χαρακτήρισε την πρωτοβουλία του Ζέντερ και του CSU ως «λαϊκίστικη προεκλογική εκστρατεία», ενόψει των τοπικών βουλευτικών εκλογών που θα διεξαχθούν στη Βαυαρία στις αρχές Οκτωβρίου.

Ειδικοί στα θέματα ασύλου σημειώνουν ότι δεν μπορεί να θεσπιστεί όριο στις αιτήσεις ασύλου, διότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να σημάνει αποκλεισμό διωκόμενων παιδιών ή γυναικών.

Το προσφυγικό διχάζει και τα κόμματα του τρικομματικού κυβερνητικού συνασπισμού της Γερμανίας. Το κόμμα των φιλελευθέρων (FDP) πιέζει ώστε τα κράτη του Μαγκρέμπ της Τυνησίας, της Αλγερίας και του Μαρόκου να χαρακτηριστούν ως ασφαλείς χώρες προέλευσης. Αυτό επιταχύνει τις διαδικασίες τόσο πολύ που οι αιτήσεις ασύλου που απευθύνονται μόνο σε κοινωνικά επιδόματα δεν θα έχουν πιθανότητες έγκρισης. Στο θέμα αυτό ωστόσο αντιδρού έντονα οι Πράσινοι. Πρόσφατα μπήκαν στον κατάλογο των «ασφαλών τρίτων χωρών» η Γεωργία και η Μολδαβία, χώρες που επιδιώκουν να ενταχθούν στην ΕΕ.

ertnews.gr