ΔΙΕΘΝΗ

Κούρδοι εισέβαλαν στον ευρωκοινοβούλιο για να σταματήσουν την σφαγή των συμπατριωτών τους – ΒΙΝΤΕΟ

koyrdoi

Δεκάδες κούρδοι διαδηλωτές εισέβαλαν σήμερα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες για να προσελκύσουν την προσοχή στην επίθεση της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος εναντίον της συριακής κουρδικής πόλης Κομπάνι.

Οι διαδηλωτές, άνδρες και γυναίκες που κρατούσαν κουρδικές σημαίες και πανό με την εικόνα του αυτονομιστή ηγέτη των Κούρδων της Τουρκίας Αμπντουλάχ Οτσαλάν, κατάφεραν να μπουν στην αίθουσα του κοινοβουλίου περνώντας από τις θύρες ασφαλείας και κινούμενοι ταχύτερα από τους αστυνομικούς που είχαν σχηματίσει κλοιό για να τους εμποδίσουν.

Πραγματοποίησαν μια καθιστική διαμαρτυρία, ενώ πολλοί ευρωβουλευτές πήγαν να τους συναντήσουν. «Θα αγωνισθούμε εναντίον του Ισλαμικού Κράτους», τους φώναξε στα αγγλικά ο επικεφαλής της σοσιαλιστικής ομάδας Τζάνι Πιτέλα, ο οποίος χειροκροτήθηκε.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς δέχθηκε στη συνέχεια να συναντήσει μια αντιπροσωπεία. Υπογράμμισε πως ο τρόπος δράσης των διαδηλωτών «δεν είναι ίσως ο καλύτερος», αλλά τους διαβεβαίωσε «για την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προς τις διεθνείς προσπάθειες που αναπτύσσονται για να αναχαιτισθεί το Ισλαμικό Κράτος και υποσχέθηκε να διαβιβάσει το μήνυμά τους στο ΝΑΤΟ».

Στο τέλος της συνάντησης τους με τον Σουλτς, οι διαδηλωτές έφυγαν ήρεμα το μεσημέρι από το κοινοβούλιο. . Η εισβολή των κούρδων διαδηλωτών σε ένα χώρο που προστατεύεται από αυστηρά μέτρα ασφαλείας, πραγματοποιήθηκε ενώ συνεχίζονταν στο κοινοβούλιο οι ακροάσεις των μελών της μελλοντικής Επιτροπής υπό τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Οι υπηρεσίες ασφαλείας του ευρωκοινοβουλίου θα διεξαγάγουν έρευνα για τις συνθήκες του επεισοδίου.