ΔΙΕΘΝΗ

Κρεμλίνο: Ο Πούτιν θα συμμετέχει στη Σύνοδο της G20

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν σχεδιάζει να συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής της G20 στην Ινδονησία τον Νοέμβριο, δήλωσε τη Δευτέρα ένας βοηθός του Ρώσου προέδρου.

Παρά την εισβολή στην Ουκρανία, ο Πούτιν προσκλήθηκε στη συνάντηση των μεγάλων ανεπτυγμένων και αναδυόμενων οικονομιών του κόσμου από τον Πρόεδρο της Ινδονησίας Τζόκο Ουιντόντο – μια κίνηση που αποτελεί σίγουρα μια πρόκληση για τους ηγέτες των δυτικών συμμάχων που προσκλήθηκαν επίσης στη σύνοδο κορυφής.

Η συμμετοχή του Πούτιν – είτε αυτοπροσώπως είτε μέσω σύνδεσης βίντεο – «προβλέπεται» στη συνάντηση, δήλωσε ο βοηθός Γιούρι Ουσάκοφ, σύμφωνα με το Interfax. «Ακόμα προσκαλούν αυτοπροσώπως. Υπάρχει ακόμη πολύς χρόνος. Ελπίζω ότι η πανδημία θα επιτρέψει αυτή την εκδήλωση να πραγματοποιηθεί με φυσική παρουσία», πρόσθεσε.

Επί του παρόντος δεν υπάρχει συναίνεση μεταξύ των δυτικών ηγετών για το αν θα μποϊκοτάρουν τη G20 σχετικά με τη ρωσική ανάμειξη. Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε τη Δευτέρα ότι εξακολουθεί να αποφασίζει εάν θα πάει στη σύνοδο κορυφής εάν παραστεί και ο Πούτιν.

«Στο τέλος, θα πρέπει να πάρουμε την απόφαση λίγο πριν την αναχώρηση, γιατί η πορεία του κόσμου μπορεί ακόμα να αλλάξει πολύ σημαντικά μέχρι τότε», είπε ο Σολτς.

Σε συνέντευξή του στο ZDF, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είπε επίσης ότι: «Πρέπει να εξετάσουμε πολύ προσεκτικά εάν θα διαλύσουμε ολόκληρη την G20. Δεν το υποστηρίζω. Κατά τη γνώμη μου, η Σύνοδος της G20 είναι πολύ σημαντική, επίσης για τις αναπτυσσόμενες χώρες, τις αναδυόμενες χώρες, ώστε να αφήσουμε αυτό το σώμα να σπάσει από τον Πούτιν».

Σε μια προσπάθεια να προωθήσει τον συμβιβασμό, ο πρόεδρος της Ινδονησίας κάλεσε επίσης τον Ουκρανό Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, παρά το γεγονός ότι η Ουκρανία δεν είναι χώρα της G20.