ΔΙΕΘΝΗ

Κύπρος: Διάγγελμα Αναστασιάδη το βράδυ μετά το «ναυάγιο» στο Μον Πελεράν

Διάγγελμα προς τον Κυπριακό λαό θα απευθύνει το βράδυ ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης.

 

 

 

Σύμφωνα με όσα ανέφερε, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, στο διάγγελμα θα αναφερθεί στην αποτυχία των διαπραγματεύσεων στην Ελβετία και θα εξηγήσει πώς θα πρέπει να συνεχιστεί η διαδικασία για την επίλυση του Κυπριακού. Επίσης, ο κ. Χριστοδουλίδης ανακοίνωσε ότι αύριο ή την Παρασκευή θα συνέλθει το Εθνικό Συμβούλιο. Εξάλλου, ο πρόεδρος Αναστασιάδης θα ενημερώσει τους ηγέτες της Ε.Ε. στη σύνοδο κορυφής του Δεκεμβρίου.

Την ίδια ώρα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, πρέσβης Χουσεγίν Μουφτούογλου, απαντώντας σε ερώτηση για τις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό, δήλωσε:

«Παρά τις καλοπροαίρετες προσπάθειες της τουρκοκυπριακής πλευράς δεν επετεύχθη αποτέλεσμα. Πιστεύουμε ότι σ' αυτή την κρίσιμη φάση, έχει χαθεί μια πολύτιμη ευκαιρία. Στο σημείο που φτάσαμε, θα πραγματοποιηθεί μια αναλυτική αξιολόγηση της κατάστασης μαζί με την τουρκοκυπριακή πλευρά. Θα είναι ωφέλιμο να οριστεί χωρίς καθυστερήσεις η ημερομηνία του πενταμερούς Συνεδρίου που θα πραγματοποιηθεί με τη συμμετοχή και των εγγυητριών και την παράλληλη συνέχιση των συνομιλιών. Η Τουρκία διατηρεί την αποφασιστικότητα για εξεύρεση βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό».