ΔΙΕΘΝΗ

Κυρώσεις κατά της Ουγγαρίας αποφάσισε το Ευρωκοινοβούλιο

Με 448 ψήφους υπέρ, οι ευρωβουλευτές ζήτησαν σήμερα να κινηθεί η διαδικασία που προβλέπει το Άρθρο 7 της Συνθήκης της ΕΕ κατά της Ουγγαρίας.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συμφώνησε ότι υπάρχει, πράγματι, κίνδυνος παραβίασης των θεμελιωδών αξιών της Ένωσης από την Ουγγαρία και καλεί τα κράτη μέλη της ΕΕ να κινήσουν τη διαδικασία που προβλέπει το Άρθρο 7, παράγραφος 1 της Συνθήκης της ΕΕ για την αντιμετώπιση απειλής κατά των ιδρυτικών αξιών της ΕΕ, οι οποίες περιλαμβάνουν τον σεβασμό στη δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Καταψήφισαν 197 ευρωβουλευτές. Είναι η πρώτη φορά που το ΕΚ προτείνει την ενεργοποίηση του άρθρου 7 λόγω σοβαρής απειλής κατά του κράτους δικαίου, της δημοκρατίας και των θεμελιωδών δικαιωμάτων σε κράτος μέλος. H πρόταση θα κατατεθεί στις κυβερνήσεις των κρατών μελών στο Συμβούλιο της ΕΕ.

Η διαδικασία κινήθηκε ύστερα από την κατάθεση της έκθεσης σχετικά με την κυβέρνηση Ορμπαν της ευρωβουλευτού των Πρασίνων, Τζούντιθ Σαργκεντίνι. Ενδεχόμενη απόφαση των ευρωβουλευτών κατά της Ουγγαρίας θα οδηγήσει σε αναστολή των δικαιωμάτων ψήφου της χώρας στην Ε.Ε.

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός ανέλαβε την «υπεράσπισή» του, κλιμακώνοντας τις επιθέσεις του εναντίον του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Απαντώντας στον αντιπρόεδρο της Κομισιόν, Φρανς Τίμερμανς, ο Ορμπαν είπε ότι «δεν δέχεται εκβιασμούς», τόνισε ότι βρίσκεται μπροστά σε ειλημμένες αποφάσεις και ότι η Ε.Ε. τιμωρεί την Ουγγαρία επειδή «ο λαός της αποφάσισε να μη γίνει χώρα μεταναστών»! Υψώνοντας τους τόνους, ο Ούγγρος πρωθυπουργός είπε ότι «τα μέλη του Ευρωκοινοβουλίου δεν καταδικάζουν μια κυβέρνηση, αλλά «μια χώρα, ένα έθνος».

Το θέμα της Ουγγαρίας δίχασε τους ευρωβουλευτές, που θα κληθούν σήμερα να αποφασίσουν αν θα «αποβληθεί» η χώρα από τις ευρωπαϊκές αποφάσεις. Ο Μάνφρεντ Βέμπερ, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος – Ομάδας στην οποία ανήκουν τα κεντροδεξιά κόμματα της Ευρωβουλής και το ευρωσκεπτικιστικό «Φιντέζ» του Ορμπαν, μίλησε για την κρίσιμη κατάσταση στην Ουγγαρία λόγω των επιλογών της κυβέρνησης. Αλλοι ευρωβουλευτές ήταν ακόμη πιο σκληροί απέναντι στον Ούγγρο πρωθυπουργό: «Πλουτίζουν τα μέλη της κυβέρνησής σας με ευρωπαϊκά κονδύλια, σας θεωρώ ότι πιο διεφθαρμένο υπάρχει στην Ε.Ε.», τόνισε ο Ούντο Μπούλμαν της Σοσιαλιστικής ομάδας. Ακόμη και ο πρωθυπουργός της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς, είπε ότι θα ψηφίσει εναντίον της Ουγγαρίας, τονίζοντας ότι «δεν γίνονται συμβιβασμοί στο κράτος δικαίου»!

Η ευρωβουλευτής των Πρασίνων κ. Σαργκεντίνι ανέλαβε επικεφαλής ομάδας έρευνας για το κράτος δικαίου στην Ουγγαρία, ύστερα από την υιοθέτηση μέτρων από την κυβέρνηση, που αποκλείουν το θεσμικό έλεγχο στα πεπραγμένα της και ασκούν έλεγχο στα ΜΜΕ. Επίσης, ο Ορμπαν κατηγορείται ότι στην κυβέρνησή του μοιράζονται τα ευρωπαϊκά κονδύλια μεταξύ φίλων και υποστηρικτών. Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση δεν έχει επιδείξει την αλληλεγγύη που προβλέπεται από τις συνθήκες απέναντι στους μετανάστες.

Αντίθετα με τον Αυστριακό πρωθυπουργό, ο κυβερνητικός εταίρος του, αντικαγκελάριος Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε -το κόμμα του οποίου συμμετέχει στην κυβέρνηση συνασπισμού του Κουρτς- πρόσφερε στήριξη στον Ορμπαν. Ο Στράχε, επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος των Ελεύθερων (FPÖ), πρότεινε την ίδρυση κοινής πολιτικής ομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με το κόμμα FIDESZ (Συμμαχία Νέων Δημοκρατών) του Βίκτορ Ορμπαν. Ο Στράχε, το κόμμα του οποίου ανήκει στην ομάδα της Ακροδεξιάς του Ευρωκοινοβουλίου (Ευρώπη των Εθνών και των Ελευθεριών) έχει πιο πολλά κοινά με το δεξιό κόμμα του Ορμπαν, το οποίο διαφωνεί με τη μεταναστευτική πολιτική της Ε.Ε.

Πηγή: eleftherostypos.gr