ΔΙΕΘΝΗ

Κυβέρνηση Πέντε Αστέρων-Κεντροαριστεράς στην Ιταλία

Αυτό που πολλοί θεωρούσαν ακατόρθωτο, τελικά γίνεται πραγματικότητα. Τα Πέντε Αστέρια και η κεντροαριστερά συνθέτουν κυβέρνηση με προοδευτικό προσανατολισμό. Κατευθυντήριες γραμμές της η δημιουργία θέσεων εργασίας, η βελτίωση των σχέσεων με τις Βρυξέλλες και η αλλαγή πολιτικής στο μεταναστευτικό.

Θα πρέπει να διαπιστωθεί αν θα καταφέρει να συμπληρώσει την τετραετία που έχει απομείνει. Το Δημοκρατικό Κόμμα έχει εσωτερικά προβλήματα, διότι ο μηχανισμός των βουλευτών του ελέγχεται από τον πρώην πρωθυπουργό, Ματέο Ρέντσι. Όσο για τα Πέντε Αστέρια, υπάρχουν στελέχη τους (όπως ο Αλεσσάντρο Ντι Μπατιστα), που αμφισβητούν ανοικτά την συνεργασία με τους Δημοκρατικούς.

Είναι σαφές πάντως, ότι είναι μια σημαντική κίνηση. Διότι, όπως υπογραμμίζουν πολλοί αναλυτές, πρόκειται για αποτυχία της προηγούμενης κυβέρνησης των ευρωσκεπτικιστών, και για ουσιαστική στροφή των Πέντε Αστέρων. Τόσο οι Πεντάστεροι, όσο και οι Δημοκρατικοί, βέβαια, στην φάση αυτή, φιλοδοξούν να εκπροσωπήσουν τον προοδευτικό χώρο και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μελλοντικές συγκρούσεις.

Είναι επίσης σαφές, ότι μέσα σε ένα χρόνο ο Τζουζέπε Κόντε κατάφερε να ενισχύσει σημαντικά το πολιτικό του προφίλ. Στην αρχή όλοι τον κατηγορούσαν ότι ήταν μια μαριονέτα και ότι τα νήματα κινούσαν ο Σαλβίνι και ο Ντι Μάιο. Τώρα έχει αποκτήσει μεγάλη αυτονομία κινήσεων και θεωρείται κορυφαίο στέλεχος του κινήματος που ίδρυσε ο Γκρίλλο, έστω και αν διατηρεί και ένα προφίλ νομικού που ασχολείται μόνον προσωρινά με την πολιτική.

Όσο για τον Ματτέο Σαλβίνι τέλος θεωρεί ότι όλα έγιναν για να απομονωθεί η Λέγκα. Τώρα όμως εγκαταλείπει αναγκαστικά το υπουργείο εσωτερικών.