ΔΙΕΘΝΗ

Λάβρος ο Σουλτς κατά Κάμερον: «Σκάνδαλο» ότι παραμένει πρωθυπουργός

Στο στόχαστρο των ευρωπαίων αξιωματούχων και του γερμανικού άξονα της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει μπει ο βρετανός Πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, μετά το αποτέλεσμα του Brexit ποθ έβγαλε το δημοψήφισμα στη Μεγάλη Βρετανία. 

 

 

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς χαρακτήρισε χθες «σκανδαλώδες» το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Κάμερον επέλεξε να μην εγκαταλείψει το αξίωμά του πριν από τον Οκτώβριο, μετά τη νίκη του Brexit, υποστηρίζοντας ότι κατ' αυτόν τον τρόπο παίρνει «όμηρο ολόκληρη την (ευρωπαϊκή) ήπειρο». 

Όταν ο Κάμερον ανακοίνωνε το 2013 την πρόθεσή του να οργανώσει ένα δημοψήφισμα για να κριθεί εάν το Ηνωμένο Βασίλειο θα παρέμενε ή θα αποχωρούσε από την ΕΕ «φυλάκισε μια ολόκληρη ήπειρο» για να κάνει «διαπραγματεύσεις τακτικής», είπε σε καταγγελτικό τόνο ο γερμανός σοσιαλδημοκράτης χθες βράδυ μιλώντας στο δημόσιο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ARD.

Μετά τη νίκη του Brexit στο δημοψήφισμα της Πέμπτης, ο Κάμερον ανακοίνωσε την παραίτησή του, διευκρινίζοντας όμως ότι θα εγκαταλείψει τον θώκο αφού αναδειχθεί νέος ηγέτης στο συνέδριο του Συντηρητικού Κόμματος, στις αρχές Οκτωβρίου.

«Για άλλη μια φορά, μια ολόκληρη ήπειρος βρίσκεται σε ομηρία λόγω των εσωτερικών διαβουλεύσεων στο βρετανικό συντηρητικό κόμμα», πρόσθεσε ο Σουλτς, που θεωρεί υπερβολικά βραδεία την αποχώρηση του Κάμερον.

«Θα μπορούσε να συγκληθεί συνέδριο αύριο το πρωί εάν αυτή είναι η επιθυμία» του απερχόμενου πρωθυπουργού των Τόρις, πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΕΚ.

Από την πλευρά του, πάντως, ο κ. Κάμερον έκανε λόγο για την ανάγκη διασφάλισης της σταθερότητας και της πολιτικής ομαλότητας στη μετά δημοψηφίσματος εποχή στη Βρετανία, εξηγώντας την παραμονή του για τους επόμενους μήνες στα ηνία της χώρας.

Ορισμένοι αναλυτές, ωστόσο, σημειώνουν με νόημα ότι υπάρχουν άλλες πλευρές στην ευρωπαϊκή οικογένεια θα ήθελαν εδώ και τώρα μια άλλη κυβέρνηση, για να μπει σε διαδικασία επαναδιαπραγμάτευσης, να εφαρμόσει την απάντηση του βρετανικού δημοψηφίσματος όπως εφαρμόστηκε στην Ελλάδα και να δείξει και πάλι τον τιμωρητικό της χαρακτήρα, «αποτελειώνοντας» το Ηνωμένο Βασίλειο.