slider, ΔΙΕΘΝΗ

Μαδούρο: «Ο λαός να βγει στους δρόμους – Προετοιμασία για ένοπλο αγώνα» – Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Βενεζουέλα

Ο Νικολάς Μαδούρο κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη Βενεζουέλα, καταγγέλλοντας τις επιθέσεις των ΗΠΑ στο Καράκας και σε άλλες περιοχές.

Ο πρόεδρος της χώρας που έχει επιβιώσει από απόπειρες πραξικοπημάτων και έχει γίνει στόχος Αμερικανών αξιωματούχων τους τελευταίους μήνες, ζήτησε με διάγγελμά του από τον λαό της χώρας να βγει στους δρόμους, ενώ ανέφερε ότι γίνονται προετοιμασίες για ένοπλο αγώνα απέναντι στην ξένη επίθεση.

Σε επίσημη ανακοίνωσή της, η κυβέρνηση της Βενεζουέλας δηλώνει ότι «απορρίπτει, καταδικάζει και καταγγέλλει» την αμερικανική στρατιωτική δράση, υποστηρίζοντας ότι «απειλεί την ειρήνη και τη σταθερότητα, όχι μόνο στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική, αλλά και διεθνώς, θέτοντας σε σοβαρό κίνδυνο τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων».

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Εκρήξεις, καπνοί και υπερπτήσεις – Επίθεση σε στρατιωτική βάση

Όπως μεταδίδουν Reuters και αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, τουλάχιστον επτά ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν γύρω στις 02:00 τα ξημερώματα (τοπική ώρα) στο Καράκας, ενώ κάτοικοι ανέφεραν χαμηλές υπερπτήσεις αεροσκαφών. Στον ουρανό της πρωτεύουσας ήταν ορατές στήλες καπνού, ενώ πολλοί πολίτες βγήκαν πανικόβλητοι στους δρόμους.

Αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε στο Reuters ότι νότια περιοχή της πόλης έμεινε χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, κοντά σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

Μέχρι στιγμής δεν έχει διευκρινιστεί επισήμως τι ακριβώς προκάλεσε τις εκρήξεις, ούτε έχουν δοθεί λεπτομέρειες για στόχους ή ζημιές.

Βίντεο που έχουν έρθει στο «φως» δείχνουν τον κόσμο να εκκενώνει το Φρούριo Τιούνα.

Παράλληλα βίντεο δείχνουν τανκς να βρίσκονται έξω από το Προεδρικό Μέγαρο του Νίκολα Μαδύρο.

«Πράσινο φως» από Τραμπ για χερσαία πλήγματα

Την ίδια ώρα, η δημοσιογράφος Jennifer Jacobs αποκαλύπτει ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ είχε δώσει εδώ και ημέρες το «πράσινο φως» στον αμερικανικό στρατό για χερσαία πλήγματα στη Βενεζουέλα, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους που μίλησαν στο CBS News.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, οι ΗΠΑ ήταν έτοιμες να προχωρήσουν σε επιχείρηση ακόμη και τα Χριστούγεννα, ωστόσο αυτή αναβλήθηκε λόγω άλλων στρατιωτικών επιχειρήσεων και δυσμενών καιρικών συνθηκών.

 

Οι εξελίξεις ενισχύουν τους φόβους για ευρύτερη στρατιωτική κλιμάκωση, με τα βίντεο από τις εκρήξεις στο Καράκας να κάνουν τον γύρο του κόσμου και να προκαλούν έντονη ανησυχία στη διεθνή κοινότητα.

Συγκλονιστικά βίντεο από το Καράκας: