ΔΙΕΘΝΗ

Μαστίγιο και καρότο από το Eurogroup. Πρόοδος, αλλά τελειώνετε με τα προαπαιτούμενα

Η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερη πρόοδο διεμήνυσε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ, μετά το πέρας της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στη Μπρατισλάβα.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος κάλεσε την κυβέρνηση να επιταχύνει τον ρυθμό υλοποίησης των προαπαιτουμένων», προκειμένου να εκταμιευτεί η υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ και να ξεκινήσει η β’ αξιολόγηση.

«Εκκρεμεί μία σειρά ζητημάτων σχετικά με το ελληνικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων» σημείωσε και κατέστησε αναγκαίο το άμεσο «κλείσιμο» όλων των θεμάτων. Ο κ. Ντέισελμπλουμ ανέφερε παράλληλα, ότι κατά τη διάρκεια του Eurogroup, o Έλληνας υπουργός Οικονομικών δεσμεύτηκε πως η πλήρης υλοποίηση των προαπαιτούμενων είναι ζήτημα λίγων εβδομάδων.

«Το καλοκαίρι έχει τελειώσει και τώρα, πρέπει να αναπληρώσουμε το χαμένο έδαφος» σημείωσε και υπογράμμισε την ανάγκη «διατήρησης της εμπιστοσύνης» μεταξύ των δύο πλευρών. Σχετικά με την ελληνική οικονομία, ο πρόεδρος του Eurogroup δήλωσε ότι «βρίσκεται σε φάση σταθεροποίησης», καθώς «αναπτύσσεται έστω και με μικρό ρυθμό». «Και αυτό είναι θετικό» πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για το χρέος, ξεκαθάρισε ότι «σήμερα δεν είχαμε κάτι καινούρια», διαβεβαιώνοντας ωστόσο, ότι συνεχίζονται οι συζητήσεις, με την εποικοδομητική συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Για το ζήτημα της ΕΛΣΤΑΤ χαιρέτησε τη δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Χουλιαράκη, σχετικά με την εμπιστοσύνη της κυβέρνησης στα στατιστικά στοιχεία. Όσον αφορά την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομία, διαβεβαίωσε ότι η ανάκαμψη της Ευρωζώνης συνεχίζεται, ενώ πρόσθεσε ότι  έχει υπάρξει «τεχνική πρόοδος» προκειμένου το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης να καταστεί απλούστερο.

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Μπενουά Κερέ, χαρακτήρισε ως «επείγουσα ανάγκη» την ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων, προσδίδοντας ιδιαίτερη σημασία στον κλάδο των ιδιωτικοποιήσεων και της ενέργειας. «Η ολοκλήρωση θα βοηθήσει στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης προς την Ελλάδα» συνέχισε, ενώ επανέλαβε ότι η ΕΚΤ είναι έτοιμη να εξετάσει την υιοθέτηση μέτρων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, προκειμένου να βελτιωθεί η προοπτική βιωσιμότητάς του.

Ο Κλάους Ρέγκλινγκ, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), επισήμανε την ανάγκη επιτάχυνσης της εφαρμογής των προαπαιτούμενων δράσεων και ανέφερε ότι τα 2,8 δισ. ευρώ θα είναι διαθέσιμα έως τα τέλη Οκτωβρίου. «Ο ESM έχει εκταμιεύσει ήδη 7,5 δισ. ευρώ και απομένουν 2,8 δισ. ευρώ, η απελευθέρωση των οποίων θα εξαρτηθεί από τα προαπαιτούμενα» συμπλήρωσε.