ΔΙΕΘΝΗ

Μαζικές διαδηλώσεις στη Ρωσία για την απελευθέρωση του Ναβάλνι

Οι υποστηρικτές του φυλακισμένου επικριτή του Κρεμλίνου, Αλεξέι Ναβάλνι βγήκαν σήμερα, στους δρόμους της ρωσικής Άπω Ανατολής, για να απαιτήσουν την απελευθέρωσή του, σε μια μέρα διαδηλώσεων σε όλη τη χώρα, τις οποίες ωστόσο οι αρχές έχουν κηρύξει προκαταβολικά παράνομες και προειδοποίησαν ότι θα διαλύσουν με κάθε τρόπο.

Ο Ναβάλνι κάλεσε τους υποστηρικτές του να διαμαρτυρηθούν μετά τη σύλληψή του την περασμένη Κυριακή, όταν επέστρεψε στη Μόσχα για πρώτη φορά αφότου δηλητηριάστηκε τον Αύγουστο με έναν νευροτοξικό παράγοντα της οικογένειας Νόβιτσοκ και υποβλήθηκε σε θεραπεία στη Γερμανία.

Βίντεο από το Βλαδιβοστόκ δείχνουν αστυνομικούς να κυνηγούν ομάδα διαδηλωτών στο δρόμο, ενώ οι υποστηρικτές του Ναβάλνι στο Κχαμπαρόβσκ, εκτεθειμένοι σε θερμοκρασίες περίπου -14 βαθμούς Κελσίου, φώναζαν «Ντροπή!» και «Ληστές!»

Σύμφωνα με τη μονάδα παρακολούθησης της OVD-Info, 48 άτομα, συμπεριλαμβανομένων 13 στο Κχαμπαρόβσκ, έχουν συλληφθεί μέχρι στιγμής στις συγκεντρώσεις.

Στη Μόσχα, η αστυνομία ανέπτυξε οδοφράγματα γύρω από την πλατεία Πουσκίνγσκαγια, για να αποτρέψουν διαδήλωση που ήταν προγραμματισμένη για τις 11 το πρωί τοπική ώρα.

Ο Ναβάλνι, πρώην δικηγόρος που κατηγορεί τον Βλαντιμίρ Πούτιν ότι διέταξε τη δολοφονία του, αντιμετωπίζει μέχρι και χρόνια φυλάκισης για νομικές υποθέσεις, οι όποιες, όπως υποστηρίζει, δεν ευσταθούν. Ο Ρώσος πρόεδρος έχει αρνηθεί οποιαδήποτε εμπλοκή του.

Οι υποστηρικτές του Ναβάλνι ελπίζουν ότι οι μαζικές κινητοποιήσεις, παρά τις συνθήκες δριμύ ψύχους και την πανδημία του νέου κορονοϊού, θα πιέσουν τις αρχές για την απελευθέρωσή του.

Η Δύση έχει ζητήσει από τη Μόσχα να τον αφήσει ελεύθερο, προκαλώντας νέες εντάσεις στους ήδη τεταμένους δεσμούς της με τη Ρωσία, καθώς ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ξεκινά τη διακυβέρνησή του.