ΔΙΕΘΝΗ

Με μάσκα εμφανίσθηκε για πρώτη φορά ο Πρόεδρος της Κίνας

Την πρώτη του δημόσια εμφάνιση με το πρόσωπο καλυμμένο με μάσκα προστασίας έκανε ο Πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, από τότε που ξέσπασε η επιδημία της νέας ιογενούς πνευμονίας 2019-nCoV, η οποία έχει προκαλέσει τουλάχιστον 900 θανάτους στη χώρα.

Η μεγάλη πλειονότητα των Κινέζων καλύπτουν εδώ και εβδομάδες τα πρόσωπά τους, από τον φόβο της νέας ιογενούς πνευμονίας, αλλά ο ισχυρός άνδρας του κινεζικού καθεστώτος είχε μέχρι στιγμής αποφύγει να μιμηθεί τους συμπατριώτες του. Ενώ η επιδημία ξέσπασε τον Δεκέμβριο σε συνοικία της πόλης Ουχάν και μέχρι στιγμής τα καταγεγραμμένα και ανακοινωμένα κρούσματα είναι 40.000, σύμφωνα με τον τελευταίο επίσημο απολογισμό, ο Σι Τζινπίνγκ επισκέφθηκε σήμερα συνοικία του Πεκίνου, για να επιθεωρήσει τις επιχειρήσεις για την αντιμετώπιση της επιδημίας.

Σύμφωνα με τις εικόνες που μεταδόθηκαν από την τηλεόραση, ο Σι εμφανίζεται με μάσκα προστασίας και αφήνει να του μετρήσουν την θερμοκρασία με την βοήθεια ηλεκτρονικού θερμομέτρου, ένα πρωτόκολλο που ακολουθείται πλέον στους δημόσιους χώρους ολόκληρης της χώρας. Ο Σι εμφανίζεται να συνομιλεί από απόσταση με κατοίκους της συνοικίας, οι οποίοι επίσης φορούν μάσκες. «Η επιδημία στη Χουμπέι και την Ουχάν παραμένει πολύ σοβαρή», παραδέχθηκε ο Σι και τάχθηκε υπέρ της «λήψης ισχυρότερων και αποφασιστικότερων μέτρων για την ριζική εξάλειψη της δυναμικής της επιδημίας».