ΔΙΕΘΝΗ

Με τον τοίχο στην πλάτη ο Τραμπ έπαιξε το «χαρτί» της αναβολής εκλογών

Μερικές ώρες αφότου άφησε να εννοηθεί ότι ίσως επιδιώξει αναβολή των εκλογών του Νοεμβρίου, ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ διαβεβαίωσε ότι δεν θέλει κάτι τέτοιο, όμως ανησυχεί για τα προβλήματα που κατ’ αυτόν θα προκαλέσουν τα εκατομμύρια των ψήφων οι οποίες θα σταλούν ταχυδρομικά.

«Θέλω να γίνουν εκλογές και να έχουμε αποτέλεσμα, πολύ, πολύ περισσότερο από εσάς», πέταξε ο Τραμπ στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στον Λευκό Οίκο. «Δεν θέλω αναβολή. Θέλω να γίνουν εκλογές. Όμως δεν θέλω να αναγκαστούμε να περιμένουμε τρεις μήνες και μετά να μάθουμε ότι λείπουν ψηφοδέλτια και ότι οι εκλογές δεν σημαίνουν τίποτα».

Ο Τραμπ επικαλέστηκε δημοσιεύματα στον Τύπο, χωρίς να γίνει πιο συγκεκριμένος, για τα προβλήματα που θα μπορούσε να προκαλέσει η καθυστερημένη έλευση επιστολικών ψήφων και υποστήριξε πως θα χρειάζονταν εβδομάδες, μήνες, αν όχι «χρόνια», για να ξεδιαλύνει η κατάσταση. «Θέλω να δω αλλαγή της ημερομηνίας των εκλογών; Όχι. Αλλά δεν θέλω να έχουμε νοθευμένες εκλογές», επέμεινε.

Αυτό που φάνηκε να εισηγείται νωρίτερα μέσω Twitter ο ένοικος του Λευκού Οίκου αποκρούστηκε αμέσως από στελέχη της αντιπολίτευσης, των Δημοκρατικών, αλλά και του κυβερνώντος κόμματος, των Ρεπουμπλικάνων.

Την ώρα που οι Ηνωμένες Πολιτείες θρηνούν για την απώλεια πάνω από 150.000 ανθρώπων από την πανδημία του κορωνοϊού, ο Τραμπ δέχεται επικρίσεις για τους χειρισμούς του και την χαλαρή αντιμετώπιση της κρίσης που, όπως φαίνεται τώρα, αποδείχθηκε καταστροφική για τη χώρα. Εκτός της υγειονομικής κρίσης και η οικονομία της χώρας κλυδωνίζεται, αφού σύμφωνα με τα στοιχεία το διάστημα μεταξύ Απριλίου-Ιουνίου συρρικνώθηκε κατά 32,9%. Όλα τα παραπάνω, σε συνδυασμό και με την «εκτόξευση» της ανεργίας έχουν φέρει «σύννεφα» πάνω από τον Λευκό Οίκο και τον Τραμπ με την πλάτη στον τοίχο.