ΔΙΕΘΝΗ

Μεγάλος άγνωστος η προσέλευση και η… ετυμηγορία στις σημερινές κάλπες στα Σκόπια

Στην εκλογική αυτή αναμέτρηση συμμετέχουν 15 κόμματα και συνασπισμοί κομμάτων για την ανάδειξη των 120 βουλευτών της νέας Βουλής.
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως οι δύο μεγάλες σλαβομακεδονικές παρατάξεις, το κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα του Ζόραν Ζάεφ και το δεξιό αντιπολιτευόμενο VMRO-DPMNE του Χρίστιαν Μίτσκοσκι θα δώσουν μάχη στήθος με στήθος.
Η προσέλευση των ψηφοφόρων, η οποία πιθανολογείται να είναι μειωμένη εξαιτίας του φόβου της πανδημίας, ενδέχεται να γύρει την ζυγαριά κατά ανορθόδοξο τρόπο.
Όπως σχεδόν πάντα συμβαίνει κανένα από τα δύο μεγάλα κόμματα δεν έχει προοπτική αυτοδυναμίας. Την εξίσωση λύνει κατά κανόνα ο αλβανικός παράγοντας: ένα ή περισσότερα αλβανικά κόμματα συμμαχούν με το νικητή. Αξίζει να θυμηθούμε ότι οι Αλβανοί αποτελούν περίπου το 25% του πληθυσμού.
Δύο είναι τα σημαντικότερα αλβανικά κόμματα. Το πρώτο είναι το DUI του Αλί Αχμέτι. Ακολουθεί σε εκλογική ισχύ η «Συμμαχία για τους Αλβανούς» του Ζιγιαντίν Σέλα. Σε περίπτωση που επικρατήσει ο Ζόραν Ζάεφ πιθανολογείται ότι θα σχηματίσει κυβέρνηση με τα μικρότερα αλβανικά κόμματα, αφήνοντας εκτός κυβερνητικού σχηματισμού το DUI μετά από 17 χρόνια.
Όπως είναι φυσικό, η Συμφωνία των Πρεσπών πρωταγωνίστησε στην σύντομη προεκλογική εκστρατεία. Ο Ζάεφ επιχείρησε να κεφαλαιοποιήσει τα «οφέλη», όπως τα αποκαλεί: την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση.  Από την πλευρά του, το VMRO-DPMNE έκανε σημαία την ίδια συμφωνία, αλλά αντίστροφα, καταγγέλλοντας την.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο επικεφαλής του VMRO-DPMNE αρνήθηκε καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας να αποκαλέσει τη χώρα του με το νέο της συνταγματικό όνομα, δηλαδή Βόρεια Μακεδονία. Συνέχισε να μιλάει για την «Δημοκρατία της Μακεδονίας», αλλά απέφυγε να ξεκαθαρίσει τί θα πράξει σε περίπτωση που κερδίσει τις εκλογές και σχηματίσει κυβέρνηση.