ΔΙΕΘΝΗ

Μέρκελ και Γιούνκερ… ναζί- To εξώφυλλο περιοδικού που προκάλεσε αντιδράσεις

Έντονες αντιδράσεις προκάλεσε το εξώφυλλο γερμανικού περιοδικού που εμφανίζει ως ναζί τη γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ καθώς και τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, στον ευρωπαίο επίτροπο Γκίντερ Έτινγκερ και τον επικεφαλής των Φιλελευθέρων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Γκι Φερχοφστάτ.

 

«Αυτοί οι άνθρωποι θέλουν να ελέγξουν ξανά την Πολωνία», σχολιάζει το περιοδικό. Μέσω Twitter, ο Φέρχοφσταντ χαρακτήρισε το εξώφυλλο εξοργιστικό. «Η ΕΕ είναι μία κοινότητα αξιών. Είναι καθήκον όλων μας να ανεβάσουμε τη φωνή μας όταν μία κυβέρνηση θέτει σε κίνδυνο αυτές τις αρχές και επιτίθεται στους δημοκρατικούς θεσμούς», σημείωσε.

Ανοιχτοί λογαριασμοί Βαρσοβίας- Βρυξελλών 

Στο στόχαστρο του Κολλεγίου των Επιτρόπων μπαίνει την Τετάρτη η Πολωνία μετά την απόφαση της συντηρητικής κυβέρνησης να ψηφίσει νόμο με τον οποίο θέτει υπό τον έλεγχό της όλα τα δημόσια μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Αυτό έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις στις Βρυξέλλες με την Κομισιόν να υπογραμμίζει ότι εγείρεται σοβαρό ζήτημα κινδύνου κατά του κράτους δικαίου σε ένα μέλος της Ένωσης.

Οι Επίτροποι θα συζητήσουν μία έκθεση με τις τελευταίες εξελίξεις που θα παρουσιάσει ο πρώτος Αντιπρόεδρος Φρανς Τίμερμανς και θα αποφασίσουν εάν και πώς θα προχωρήσουν στην εφαρμογή του πλαισίου που προβλέπει για αυτές τις περιπτώσεις η ευρωπαϊκή συνθήκη.

Αυτό τροποποιήθηκε το 2014, μετά τα σχετικά προβλήματα περί κράτους δικαίου που προέκυψαν από τις πολιτικές της κυβέρνησης Ορμπάν στην Ουγγαρία.

Με το νέο πλαίσιο λοιπόν, η Κομισιόν μπορεί να αναγκάσει τα κράτη μέλη να προβούν σε διορθώσεις της κρατικής τους νομοθεσίας μέσω διαδικασιών παράβασης.

Αλλιώς, υπάρχει και η έσχατη επιλογή, το άρθρο 7, σύμφωνα με το οποίο, τα κράτη μέλη της ΕΕ μπορούν ομόφωνα να αποφασίσουν εάν χρειάζεται να επιβάλλουν κυρώσεις στο επίμαχο κράτος μέλος και να του αφαιρέσουν το δικαίωμα ψήφου εντός της Ένωσης.

Πριν από αυτό, όμως, το πλαίσιο από μόνο του συνιστά πολιτικό διάλογο χωρίς δεσμευτικές συστάσεις ή κυρώσεις.

Οι επικριτές της πολωνικής κυβέρνησης την κατηγορούν ότι θέλει να καταπνίξει την ελευθερία του λόγου, να υπονομεύσει την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και να επιβάλλει τις συντηρητικές της απόψεις.