ΔΙΕΘΝΗ

Μετωπική Τουρκίας – ΕΕ: «Δεν δεχόμαστε μαθήματα για τις παραβιάσεις»

Η Τουρκία ζει το ευρωπαϊκό της όνειρο μόνο που η Ευρώπη της το χαλάει θυμίζοντας της πως η ΕΕ δεν είναι μόνο τα λεφτά που παίρνει η Άγκυρα για το μεταναστευτικό αλλά και κάποιες στοιχειώδεις υποχρεώσεις σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου.

Γράφει ο Κώστας Αττίας

Η Τουρκία όμως αυτά τα ακούει βερεσέ και ο Faruk Kaymakci ανέλαβε για λογαριασμό του Υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας να απαντήσει στον Manfred Weber σε υψηλούς τόνους.

Τι το κακό έκανε ο Weber; Θύμισε στην Τουρκία πως δεν μπορεί να παραβιάζει την ΑΟΖ άλλων κρατών, δεν μπορεί να στέλνει μετανάστες στον Έβρο και δεν μπορεί να παραβιάζει τον Εθνικό Εναέριο Χώρο της Ελλάδας.

Τι ήταν να το πει; Στο Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας ύψωσαν μπαϊράκι για να πουν πως η Τουρκία είναι πολύτιμη για την Ευρώπη και…υποψήφιο μέλος της ΕΕ και έτσι το Ευρωκοινοβούλιο καλά θα κάνει να μην αποφασίζει τι είναι νόμιμο και τι παράνομο!

Σε μία απίστευτη δε κλιμάκωση της προσπάθειας να διαστρεβλωθεί η πραγματικότητα ο Faruk Kaymakci ζήτησε η ΕΕ να δει τις παρανομίες σε βάρος της Τουρκίας!

Το μόνο βέβαια που έμεινε στο τέλος είναι πως η Τουρκία δεν έχει σκοπό να αλλάξει και πριν να γίνει μεγαλύτερο πρόβλημα από ότι ήδη είναι καλό θα ήταν η Ευρώπη να σκεφτεί σοβαρά πως θα πρέπει να την αντιμετωπίσει από εδώ και πέρα.