ΔΙΕΘΝΗ

«Μη με ξεχάσετε»: Έκκληση Αφγανού διερμηνέα σε Μπάιντεν

Ένας Αφγανός πρώην διερμηνέας του αμερικανικού στρατού, ο οποίος έχει εγκλωβιστεί στην Καμπούλ μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ, ζήτησε σήμερα τη βοήθεια του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν, θυμίζοντάς του ότι τον βοήθησε κι εκείνος όταν έπεσε σε μια χιονοθύελλα στο Αφγανιστάν, το 2008.

«Καλημέρα σας κύριε πρόεδρε: σώστε εμένα και την οικογένειά μου. Μην με ξεχάσετε εδώ» παρακαλάει ο Μοχάμεντ, σε ένα μήνυμά του που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Wall Street Journal. Δεν θέλησε να δημοσιοποιηθεί το επώνυμό του, καθώς φοβάται για τη ζωή του μετά την επιστροφή των Ταλιμπάν στην εξουσία.

Τις τελευταίες ημέρες πολλαπλασιάζονται στα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης οι μαρτυρίες Αφγανών πολιτών που εργάστηκαν για τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις αλλά δεν κατάφεραν να φύγουν αεροπορικώς πριν από την αποχώρηση των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν, την Δευτέρα.

Ο Μοχάμεντ κρύβεται μαζί με τη γυναίκα του και τα τέσσερα παιδιά τους. «Δεν μπορώ να βγω έξω, φοβάμαι πολύ», παραδέχτηκε.

Ο πρώην διερμηνέας εργαζόταν στην αεροπορική βάση του Μπάγκραμ. Ήταν μέλος μιας μικρής ομάδας που πήγε να βοηθήσει τρεις γερουσιαστές, ένας εκ των οποίων ήταν ο Τζο Μπάιντεν, όταν επισκέφθηκαν το Αφγανιστάν τον Φεβρουάριο του 2008. Το ελικόπτερο των Αμερικανών γερουσιαστών έπεσε σε χιονοθύελλα και προσγειώθηκε αναγκαστικά σε μια κοιλάδα, σε απόσταση 30 χιλιομέτρων από τη βάση, σύμφωνα με έναν βετεράνο στρατιωτικό που ρωτήθηκε από την εφημερίδα για αυτήν την υπόθεση.

Αφού βεβαιώθηκαν για την ασφάλεια των τριών γερουσιαστών, ο Μοχάμεντ παρέμεινε σκοπός επί τριάντα ώρες δίπλα στο ελικόπτερο, περιμένοντας να ανοίξει ο καιρός για να απογειωθούν και πάλι.

Σύμφωνα με την WSJ, ο Τζο Μπάιντεν είχε αναφερθεί σε αυτό το ταξίδι, όταν θέλησε να αποδείξει την εμπειρία του στην εξωτερική πολιτική, κατά την προεκλογική εκστρατεία του 2008, όταν διεκδικούσε την αντιπροεδρία των ΗΠΑ στο πλευρό του Μπαράκ Ομπάμα.

Ο Μοχάμεντ είχε ζητήσει να του χορηγήσουν ειδική μεταναστευτική βίζα, όπως εκείνες που δίνονται σε όσους έχουν εργαστεί για τον αμερικανικό στρατό. Όμως η εταιρεία για την οποία δούλευε έχασε τα απαραίτητα έγγραφα, σύμφωνα με τον Μπράιαν Γκένθι, έναν λοχία από την Αριζόνα που μετείχε στην αποστολή διάσωσης.

Μετά τη νίκη των Ταλιμπάν, ο Μοχάμεντ δοκίμασε την τύχη του στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, όπου ήταν σε εξέλιξη μια γιγαντιαία επιχείρηση εκκένωσης. Αλλά οι Αμερικανοί στρατιώτες αρνήθηκαν να του επιτρέψουν να πάρει μαζί του την οικογένειά του.

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι, όταν ρωτήθηκε από την εφημερίδα, διαβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν τις προσπάθειες για να απεγκλωβίσουν τους Αφγανούς συμμάχους τους. «Το μήνυμά μας (προς τον Μοχάμεντ) είναι το εξής: ευχαριστούμε που πολεμήσατε στο πλευρό μας αυτά τα 20 τελευταία χρόνια. Θα σας βγάλουμε» από τη χώρα, πρόσθεσε.

Η εφημερίδα Washington Post αναφέρεται εξάλλου στον Μάικ, έναν άλλο Αφγανό διερμηνέα που διαθέτει πράσινη κάρτα και ήδη ζούσε στις ΗΠΑ, αλλά επέστρεψε στο Αφγανιστάν για να βγάλει από τη χώρα την οικογένειά του και τώρα κρύβεται στα περίχωρα της Καμπούλ μαζί με τη σύζυγό του, τα τρία παιδιά τους, τους γονείς του, δύο αδελφούς και μία αδελφή.

Ο Μάικ περίμενε επί 36 ώρες πίσω από το κιγκλίδωμα του αεροδρομίου αλλά δεν μπόρεσε να μπει μέσα μολονότι ο πρώην διοικητής του, ο Ζακ Ντίσμπροου, του είχε εξασφαλίσει θέσεις σε ένα στρατιωτικό αεροσκάφος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ