ΔΙΕΘΝΗ

Μόντι : « περήφανος για την Ελλάδα»

μαριο

Στην περίπτωση της Ελλάδας έγιναν λάθη από όλες τις πλευρές, συμπεριλαμβανομένης και της Τρόικας, δήλωσε ο Μάριο Μόντι, και τόνισε ότι εάν η χώρα μας δεν είχε ενταχθεί στην Ευρωζώνη, σήμερα δεν θα είχε την κουλτούρα της κοινωνικής αγοράς.

«Αν ήμουν Γερμανός θα ήμουν υπερήφανος για την Ελλάδα, θα μπορούσα να την υπολογίζω ανάμεσα στις χώρες που άλλαξαν την κουλτούρα τους», σημείωσε ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας σε συνέντευξή του στα «Νέα».

«Το ευρώ είναι το μεγαλύτερο εξαγωγικό προϊόν της Γερμανίας, και γι’ αυτό πιστεύω ότι ο ευρωπαϊκός Βορράς καλύτερο θα ήταν να βλέπει το ποτήρι μισογεμάτο» πρόσθεσε. «Ο λαϊκισμός δεν είχε επιτυχία μόνο στον ευρωπαϊκό Νότο αλλά και σε χώρες όπως η Γαλλία. Όλα αυτά σημαίνουν λιγότερη ευρωπαϊκή ολοκλήρωση» είπε ο πρώην πρρωθυπουργός.

«Οι κυβερνήσεις πρέπει να δείχνουν ως παραδείγματα τα αποτελέσματα σε χώρες που εφάρμοσαν την ίδια πολιτική. Επίσης πρέπει να χρησιμοποιείτε τη σωστή δόση υπερηφάνειας. Δεν υπάρχει κάποιος εγγενής λόγος που αυτό συνέβη στην Ελλάδα. Η προσπάθεια είναι οδυνηρή και σε κάποιες περιπτώσεις πολύ οδυνηρή. Όμως από όλα αυτά θα αναδυθεί μια νέα Ελλάδα», τόνισε ο Μάριο Μόντι.