ΔΙΕΘΝΗ

Μόσχα: Δεν απειλούμε κανέναν με πυρηνικά όπλα

Η ανοιχτή αντιπαράθεση με ΗΠΑ και ΝΑΤΟ δεν είναι προς το συμφέρον της Μόσχας, δήλωσε ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη δημοψηφίσματα στις υπό ρωσική κατοχή επαρχίες της Ουκρανίας.
Οι πρόσφατες δηλώσεις του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν περί κλιμάκωσης και επιστράτευσης για τον πόλεμο στην Ουκρανία, καθώς και οι αναφορές που έκανε για πυρηνικά όπλα, προκάλεσαν διεθνή αίσθηση, αλλά και αντιδράσεις.

Σήμερα, πρώτη ημέρα διεξαγωγής δημοψηφισμάτων στις υπό ρωσική κατοχή επαρχίες της Ουκρανίας –τη νομιμότητα των οποίων αμφισβητούν εξαρχής η Δύση και το Κίεβο– ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ δήλωσε ότι η Μόσχα δεν απειλεί κανέναν με πυρηνικά όπλα και ότι η ανοιχτή αντιπαράθεση με τις Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ δεν είναι προς το συμφέρον της Ρωσίας.

«Δεν απειλούμε κανέναν με πυρηνικά όπλα. Τα κριτήρια για τη χρήση του περιγράφονται στο στρατιωτικό δόγμα της Ρωσίας», είπε, όπως μετέδωσαν τα ρωσικά κρατικά ειδησεογραφικά πρακτορεία. Τόνισε ότι η Μόσχα δεν επιδιώκει «ανοικτή σύγκρουση» με τις ΗΠΑ ή το ΝΑΤΟ και δεν επιθυμεί περαιτέρω κλιμάκωση της κατάστασης. «Ελπίζουμε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν γνωρίζει επίσης τον κίνδυνο μίας ανεξέλεγκτης κλιμάκωσης της σύρραξης στην Ουκρανία», υπογράμμισε.

Ταυτόχρονα, ο πρεσβευτής της Ρωσίας στις Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσε ότι, παρά όλες τις δυσκολίες, θέλει να πιστεύει ότι Μόσχα και Ουάσινγκτον δεν βρίσκονται στο χείλος «της αβύσσου ενός πυρηνικού πολέμου», όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti. Από την πλευρά του, το Συμβούλιο Ασφαλείας της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι «ελπίζει πως η Ουάσινγκτον γνωρίζει τις συνέπειες των προκλητικών της πράξεων», μετέδωσε το πρακτορείο RIA.

Ο πυρηνικός πόλεμος δεν πρέπει να ξεσπάσει ποτέ καθώς σε μια τέτοια αντιπαράθεση δεν μπορούν να υπάρξουν νικητές, δήλωσε σήμερα ο αναπληρωτής γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας Αλεξάντρ Βενεντίκτοφ, στη διάσκεψη για τα 60 χρόνια από την κρίση των πυραύλων στην Κούβα.