ΔΙΕΘΝΗ

«Ναι» από το Κίεβο στις συνομιλίες για φυσικό αέριο

Το πράσινο φως στην έναρξη των συνομιλιών για θέματα φυσικού αερίου με τη Ρωσία στις 9 Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες, έδωσε η Ουκρανία.

Την είδηση ανακοίνωσε, μέσω twitter, η ουκρανική κρατική εταιρεία ενέργειας Naftogaz.

Η εταιρεία δεν διευκρίνισε ποιος θα συμμετάσχει στις συνομιλίες, οι οποίες, όπως έχει δηλώσει ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας Αλεξάντερ Νόβακ, εκτιμάται ότι θα λάβουν μέρος στο πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου.

Η πρώην σοβιετική δημοκρατία δεν έχει αγοράσει φυσικό αέριο άμεσα από τη Ρωσία από τον Νοέμβριο του 2015, μετά την κατάρρευση των σχέσεων των δύο κρατών, αφότου η Ρωσία προσήρτησε την Κριμαία και υποστήριξε τους φιλορώσους αυτονομιστές στην εμπόλεμη ανατολική Ουκρανία.Η Ευρωπαϊκή Ένωση βασίζεται στη Ρωσία για ένα τρίτο περίπου του φυσικού της αερίου. Πάνω από το μισό αυτής της ποσότητας διανέμεται στην Ε.Ε. μέσω Ουκρανίας, αλλά από τότε που χειροτέρεψαν οι σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, έχει αυξηθεί και η πιθανότητα διαφωνιών για την κοστολόγηση, καθώς και για άλλα θέματα.

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μάρος Σέφτσοβιτς, υπηρετεί ως διαμεσολαβητής μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας σε θέματα φυσικού αερίου, προσπαθώντας να μειώσει κατά το δυνατό τον κίνδυνο διακοπής της προμήθειας φυσικού αερίου στην Ευρώπη, ιδιαίτερα το χειμώνα.