ΔΙΕΘΝΗ

«Ναι» σε άνοιγμα ελληνικού προξενείου στη Λιβύη – Νέα συμφωνία για την ΑΟΖ

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Δένδιας, συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Βουλής της ανατολικής Λιβύης, Ακίλα Σαλέχ. Πρόθεση της Αθήνας για λειτουργία προξενείου στη Βεγγάζη.

Με τον πρόεδρο της Βουλής της ανατολικής Λιβύης, Ακίλα Σαλέχ, συναντήθηκε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Δένδιας, ο οποίος πραγματοποίησε ταξίδι-αστραπή στη χώρα της βόρειας Αφρικής.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η «ΕΡΤ», οι δύο άνδρες συζήτησαν για την ανάγκη κατάπαυσης του πυρός, καθώς και της έναρξης της πολιτικής διαπραγμάτευσης.

Παράλληλα, αμφότεροι καταδίκασαν τις εξωτερικές παρεμβάσεις από τρίτες χώρες, ενώ καταλόγισαν «ιστορικές ευθύνες» στην Τουρκία για τη μεταφορά μισθοφόρων στην περιοχή και την παραβίαση του εμπάργκο όπλων.

Την ίδια ώρα, με βάση την ίδια πληροφόρηση, οι δύο πλευρές συζήτησαν για το ενδεχόμενο ρύθμισης των θαλάσσιων ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Λιβύης στη βάση του Διεθνούς Δικαίου -και όχι στη βάση του «παράνομου», όπως το χαρακτήρισε ο κ. Δένδιας, μνημονίου μεταξύ Άγκυρας και Τρίπολης.

Τέλος, ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας τόνισε την ανάγκη σύσφιγξης της συνεργασίας των δύο χωρών, ενώ εξέφρασε την πρόθεση της Αθήνας για λειτουργία ελληνικού προξενείου στη Βεγγάζη.

«Αδιάκοπες οι προσπάθειες της Ελλάδας»

Λίγο πριν την έναρξη της συνάντησης, διπλωματικές πηγές υποστήριξαν ότι η σημερινή επίσκεψη του κ. Δένδια στη Λιβύη «εντάσσεται στις αδιάκοπες προσπάθειες της χώρας μας να συμβάλλει ενεργά στην κατάπαυση του πυρός και την εξεύρεση πολιτικής λύσης».

Άλλωστε, σε πρόσφατες δηλώσεις του, στο πλαίσιο επίσκεψης στην Τυνησία, ο κ. Δένδιας είχε δηλώσει ότι η λύση στη Λιβύη πρέπει να δοθεί «χωρίς ξένους στρατούς». Άφησε, μάλιστα, σαφείς αιχμές για την Τουρκία, καταγγέλλοντας την εμπλοκή της Άγκυρας στη Λιβύη.

Η χώρα της βόρειας Αφρικής ταλανίζεται εδώ και χρόνια από εμφύλιες συρράξεις.

Αυτή τη στιγμή, η ανατολική Λιβύη κυβερνάται από το Κοινοβούλιο, το οποίο στηρίζεται από τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό (LNA) του Χαλίφα Χαφτάρ, ενώ η δυτική Λιβύη ελέγχεται από την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφιλίωσης (GNA) υπό τον πρωθυπουργό Φαγέζ αλ Σάρατζ.

Από τον Απρίλιο του 2019, οι δυνάμεις του LNA έχουν ξεκινήσει στρατιωτική επιχείρηση για την κατάληψη της Τρίπολης, de facto έδρας της GNA. Τις τελευταίες εβδομάδες, βέβαια, δυνάμεις πιστές στην GNA, η οποία έχει τη στήριξη της Τουρκίας και του Κατάρ, έχουν καταγάγει σημαντικές νίκες έναντι του LNA.

Πηγή: Sputnik