ΔΙΕΘΝΗ

Νετανιάχου: Ορκιζόμαστε -και ορκίζομαι εγώ προσωπικά- να εξολοθρεύσουμε τη Χαμάς

Σε προσωπικό ζήτημα έχει μετατρέψει την εξόντωση της Χαμάς ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, όπως φαίνεται από τις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν.

Στη δήλωσή του μετά τη συνάντησή τους, ο Νετανιάχου αναφέρθηκε στην τρομοκρατική επίθεση στην Ιερουσαλήμ το πρωί της Πέμπτης, κατά την οποία σκοτώθηκαν τρεις άνθρωποι.

«Είναι η ίδια Χαμάς που διέπραξε τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου, είπα στον υπουργό Εξωτερικών, η ίδια Χαμάς που προσπαθεί να μας δολοφονήσει παντού», αναφέρει στη δήλωσή του ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.

Προσθέτει στη δήλωση: «Ορκιζόμαστε -και ορκίζομαι εγώ ο ίδιος- να εξολοθρεύσουμε τη Χαμάς. Τίποτα δεν θα μας σταματήσει. Θα συνεχίσουμε τον πόλεμο για να πετύχουμε τρεις στόχους, να απελευθερώσουμε όλους τους ομήρους, να εξοντώσουμε ολοκληρωτικά τη Χαμάς και να εξασφαλίσουμε ότι η Γάζα δεν θα αντιμετωπίσει ποτέ ξανά τέτοια απειλή».

Από την πλευρά του ο Αντονι Μπλίνκεν ζήτησε σήμερα από τον ισραηλινό πρωθυπουργό «να προστατεύσει τους πολίτες» στον νότιο τομέα της Λωρίδας της Γάζας αν η ανακωχή με την Χαμάς λάβει τέλος και επαναληφθούν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Κατά την συνάντησή τους στο Τελ Αβίβ σήμερα το πρωί, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών «επεσήμανε την ανάγκη κάλυψης των ανθρωπιστικών αναγκών και της προστασίας των πολιτών στην νότια Γάζα πριν από κάθε στρατιωτική επιχείρηση», σύμφωνα με ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο ζήτησε επίσης από την ισραηλινή δικαιοσύνη να διώξει «τους εξτρεμιστές εποίκους που διαπράττουν βιαιότητες κατά των Παλαιστινίων στην (κατεχόμενη) Δυτική Οχθη».