ΔΙΕΘΝΗ

Νιγηρία: Απελευθερώθηκαν 100 απαχθέντες μητέρες και παιδία

Η Νιγηρία εξασφάλισε την απελευθέρωση 100 απαχθέντων μητέρων και παιδιών. Η ομάδα απήχθη στις 8 Ιουνίου στην πολιτεία Zamfara. Τέσσερα άτομα σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια του συμβάντος.

Η κρατική κυβέρνηση Zamfara είπε ότι απελευθερώθηκαν χωρίς να πληρώνονται λύτρα, αλλά δεν έδωσε περαιτέρω λεπτομέρειες. Η ομάδα θα λάβει τώρα ιατρικούς ελέγχους πριν επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών σημειώθηκε μια σειρά απαγωγών στην περιοχή.Από τον Δεκέμβριο του 2020, περισσότερα από 1.000 άτομα έχουν απαχθεί. Οι περισσότεροι αργότερα ελευθερώθηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες μετά την πληρωμή των λύτρων, αλλά μερικοί σκοτώθηκαν. Οι αρχές κατηγόρησαν τα περιστατικά σε ληστές, οι οποίοι είχαν ως επί το πλείστον κίνητρα χρήματα.Από την ευρέως δημοσιευμένη απαγωγή το 2014 από 276 μαθήτριες από το γυμνάσιο Chibok από ισλαμιστές Μπόκο Χαράμ στην πολιτεία Μπόρνο, περισσότερες ένοπλες ομάδες κατέφυγαν σε μαζικές απαγωγές μαθητών.Ο Πρόεδρος Muhammadu Buhari έχει κατευθύνει το στρατό να εκκενώσει τους εγκληματίες στη Ζαμφάρα και τις γειτονικές πολιτείες Kaduna και Katsina.

Κατά τη διάρκεια επιδρομής εναντίον εγκληματικής συμμορίας, ένα αεροπλάνο αεροπορίας της Νιγηρίας καταρρίφθηκε στα σύνορα των κρατών Zamfara και Kaduna. Ο πιλότος επέζησε από την επίθεση.

Πηγή: BBC