ΔΙΕΘΝΗ

Νίκησαν αλλά δεν υποχωρούν τα «κίτρινα γιλέκα» – Τι απάντησαν στον γάλλο πρωθυπουργό

Αναστολή στην αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας για ένα εξάμηνο ανακοίνωσε ο Γάλλος πρωθυπουργός, Εντουάρ Φιλίπ, μετά τις έντονες αντιδράσεις που προκάλεσε το μέτρο στους πολίτες, αλλά και το κίνημα των «Κίτρινων Γιλέκων», που υποχρέωσαν την κυβέρνηση σε αναδίπλωση. 
Μετά την αναστολή του μέτρου, ο Εντουάρ Φιλίπ εμφανίστηκε θετικός μεν σε διαδηλώσεις, όμως διαμήνυσε ότι δεν θα δεχθεί βιαιότητες, σχολιάζοντας και τα επεισόδια του Σαββατοκύριακου. 
Τα “κίτρινα γιλέκα” όχι μόνο δεν ικανοποιήθηκαν από την υποχώρηση της κυβέρνησης Μακρόν αλλά ζητούν «αναδιανομή του πλούτου» στη Γαλλία. Η αναστολή της αύξησης του φόρου στα καύσιμα από την 1η Ιανουαρίου δεν είναι αρκετή, με τους εκπροσώπους του κινήματος να ζητούν επανασχεδιασμό της φορολογίας και αυξήσεις στους μισθούς.

«Το μορατόριουμ δεν είναι αρκετό» δήλωσε ο Μπενζαμίν Κοσί, ηγετική φιγούρα των «κίτρινων γιλέκων» στην Haute-Garonne. Τα όσα ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Εντουάρ Φιλίπ, «είναι απόδειξη πως όταν υπάρχει πολιτική θέληση, ο λαός μπορεί να ακουστεί. Τώρα, οι Γάλλοι δεν θέλουν ψίχουλα. Θέλουμε όλη τη μπαγκέτα».

Ο Κοσί διεμήνυσε στην κυβέρνηση Μακρόν πως τα «κίτρινα γιλέκα» δεν θέλουν πάγωμα στο φόρο. Θέλουν κατάργηση του φόρου στα καύσιμα, θέλουν αναπροσαρμογή μισθών και συντάξεων αναπηρίας. «Περιμένουμε μια ανακατανομή του πλούτου στη Γαλλία», είπε ο Κοσί, σημειώνοντας πως το κίνημα ζητά επίσης «αναλογικό σύστημα και καθιέρωση δημοψηφισμάτων για μεγάλα κοινωνικά θέματα».