ΔΙΕΘΝΗ

Ο αστεροειδής που «επιμένει» να συγκρουστεί με τη Γη και να φέρει το «τέλος του κόσμου»

asteroidis

Τα σενάρια για το «τέλος του κόσμου» δίνουν και παίρνουν. Και αποδεικνύονται, το ένα μετά το άλλο, αβάσιμα. Είναι ένα, όμως, που επιμένει. Μέχρι σήμερα, έχουν εντοπιστεί πάνω από 10 χιλιάδες αστεροειδείς και κομήτες που πλησιάζουν την τροχιά του πλανήτη μας.

Από αυτά, περίπου το 10 τοις εκατό είναι τόσο μεγάλα, ώστε ενδεχόμενη σύγκρουσή τους με τη Γη να έχει καταστροφικές συνέπειες σε παγκόσμια κλίμακα. Μεταξύ τους και ένα με όνομα 1950 DA.

Πρόκειται για αστεροειδή με διάμετρο 1,1 χιλιομέτρων, ο οποίος ανακαλύφθηκε τον Φεβρουάριο του 1950, από τον αστρονόμο Carl Alvar Wirtanen, παρατηρήθηκε για λίγες μέρες και στη συνέχεια, εξαφανίστηκε. Μισό αιώνα αργότερα, τον Δεκέμβριο του 2000, εντοπίστηκε ξανά και τον Απρίλιο του 2002, έρευνα της επιστημονικής ομάδας του Εργαστηρίου Αεριοπροώθησης (JPL) της NASA και άλλων ειδικών, προσδιόρισε την πιθανότητα σύγκρουσής του 1950 DA με τη Γη, τον Μάρτιο του 2880, μεταξύ 0 και 0,33%.

Το ποσοστό δεν ακούγεται ιδιαίτερα ανησυχητικό, αλλά, στην πραγματικότητα, ο κίνδυνος από τον 1950 DA ήταν κατά 50% μεγαλύτερος από εκείνον όλων των υπόλοιπων αστεροειδών, μέχρι τότε. Προηγουμένως, τον Μάρτιο του 2001, αναλύσεις με ραντάρ είχαν δείξει ότι η τροχιά του θα τον φέρει, στις 16 Μαρτίου 2880, τόσο κοντά στη Γη, ώστε για ένα διάστημα 20 λεπτών, η πιθανότητα σύγκρουσης να μην μπορεί να αποκλειστεί.

Τι θα σήμαινε μία ενδεχόμενη σύγκρουση;

Η επιστημονική κοινότητα δεν ανησυχεί, εκτιμώντας ότι μέχρι τότε, θα αναπτυχθούν πολύ απλές μέθοδοι για να αποφευχθεί πιθανή σύγκρουση (τις οποίες αναφέραμε σε χθεσινό αφιέρωμα). Αλλά, αν τελικά ο 1950 DA συγκρουστεί με τη Γη, οι συνέπειες – που εξαρτώνται από διάφορες παραμέτρους, όπως η γωνία πρόσκρουσης του αστεροειδή και η ταχύτητα που θα έχει αναπτύξει – θα είναι, σε κάθε περίπτωση, καταστροφικές.

Αν ένας αστεροειδής στο μέγεθος σπιτιού έπεφτε στη Γη, με ταχύτητα 48,000 χλμ/ώρα, θα απελευθέρωνε ενέργεια ίση με εκείνη της βόμβας της Χιροσίμα. Η ακτίνα απόλυτης ισοπέδωσης θα έφτανε τα 2,5 χιλιόμετρα. Αν ο αστεροειδής ήταν ίσος με 20όροφη πολυκατοικία, φτάνουμε τα μεγέθη του πιο ισχυρού όπλου που πυροδοτήθηκε ποτέ, της «Βόμβας του Τσάρου», που απελευθέρωσε ενέργεια 50 μεγατόνων ΤΝΤ, με ακτίνα απόλυτης καταστροφής 35 χιλιόμετρα – μία περιοχή 3846 τετραγωνικών χιλιομέτρων (βίντεο).

Στην περίπτωση που ο 1950 DA συγκρουστεί με τον πλανήτη μας, θα μιλάμε για ενέργεια, σχεδόν, 7 εκατομμύρια φορές μεγαλύτερη από της βόμβας της Χιροσίμα – αρκετά κοντά στο μισό εκατομμύριο μεγάτονους ΤΝΤ! Από τη σύγκρουση, μια περιοχή 80 χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων θα μπορούσε να ισοπεδωθεί. Σημειωτέον, η Ελλάδα έχει εμβαδόν κοντά στις 132 χιλιάδες km². Για να μην αναφερθούμε στις δευτερεύουσες συγκρούσεις κοσμικών συντριμμιών ή τα τσουνάμι και ακόμη χειρότερα, στο σύννεφο σκόνης που θα καλύψει τον ήλιο.

πηγή : pathfinder.gr