ΔΙΕΘΝΗ, Κορωνοϊός

Ο δήμαρχος του Λονδίνου ζητά πιο αυστηρά μέτρα! Ο κορωνοϊός «χτυπάει» και πάλι τη Βρετανία

Αντιμέτωπη με αυξημένα κρούσματα κορωνοϊού είναι για άλλη μια φορά η Βρετανία και κυρίως το Λονδίνο, με τον δήμαρχο της πόλης να ζητάει από την κυβέρνηση πιο αυστηρά μέτρα.

Συγκεκριμένα, ο δήμαρχος του Λονδίνου Σαντίκ Καν ανακοίνωσε ότι συμφώνησε με τα ηγετικά στελέχη του τοπικού συμβουλίου και τους ειδικούς δημόσιας υγείας, σε νέους περιορισμούς κατά της COVID-19.

Τα μέτρα περιλαμβάνουν μειωμένες ώρες λειτουργίας των παμπ και των μπαρ και επέκταση της χρήσης μάσκας στις δημόσιες συγκοινωνίες, σε καταστήματα και σε άλλους δημόσιους χώρους.

Ο Καν ανέφερε ότι θα ζητήσει από την κυβέρνηση να εφαρμόσει το σχέδιο το συντομότερο δυνατό και θα το συζητήσει με τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον σήμερα. Σύμφωνα με τα βρετανικά δημοσιεύματα, ο πρωθυπουργός αναμένεται να ανακοινώσει την μείωση του ωραρίου σε μπαρ και παμπ ως τις 10 το βράδυ, όπως και στα εστιατόρια.

«Χωρίς επαρκή έλεγχο ή ανίχνευση επαφών στο Λονδίνο, δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να εξετάσουμε άλλα μέτρα για να επιβραδύνουμε την εξάπλωση του ιού», ανέφερε σε ανακοίνωσή του.

«Πιστεύω ακράδαντα ότι το να δράσουμε νωρίς, αντί να χρειαστεί να επιβάλουμε πιο αυστηρά μέτρα αργότερα, είναι το σωστό που πρέπει να κάνουμε τόσο για τη δημόσια υγεία όσο και για την οικονομία», σημείωσε ο ίδιος.

Ο Καν ζήτησε από τον Τζόνσον να τον καλέσει στη σύσκεψη της κυβερνητικής επιτροπής αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων, γνωστής ως Cobra, που έχει συγκληθεί για αύριο Τρίτη στην οποία θα παρευρεθούν οι ηγέτες των τοπικών κυβερνήσεων Σκωτίας, Ουαλίας και Βόρειας Ιρλανδίας.

Η Βρετανία κατέγραψε 4.368 νέα κρούσματα COVID-19, σε μια μέρα ενώ τα νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα διπλασιάζονται σχεδόν κάθε επτά ημέρες και, «αν συνεχιστεί αυτή η τάση, τότε μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου θα καταγράφονται περίπου 50.000 νέα κρούσματα ημερησίως», δήλωσε νωρίς σήμερα ο Πάτρικ Βάλανς, ο επικεφαλής επιστημονικός σύμβουλος της βρετανικής κυβέρνησης. Πρόσθεσε πως αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε «200 θανάτους ημερησίως ή περισσότερους στα μέσα Νοεμβρίου».

Ο Τζόνσον έχει δηλώσει ότι δε θέλει να εφαρμόσει ένα δεύτερο καθολικό «lockdown», αλλά πιστεύεται ότι εξετάζεται η επιβολή μέτρων για τουλάχιστον δύο εβδομάδες που θα «βραχυκυκλώνουν» την αλυσίδα διασποράς του κορωνοϊού.

Τα μέτρα που πιστεύεται ότι εξετάζονται είναι η απαγόρευση επαφών των μελών δύο διαφορετικών νοικοκυριών και το πλήρες κλείσιμο καταστημάτων εστίασης ή η υποχρέωση να κλείνουν στις 10 το βράδυ. Αυτά τα μέτρα ήδη είναι σε ισχύ κατά τόπους, επηρεάζοντας περίπου 13,5 εκατομμύρια πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου. Δεν αναμένεται κλείσιμο σχολείων ή χώρων εργασίας. Η έκταση και η διάρκεια των μέτρων είναι αυτά που επίσης θα απασχολήσουν τις σημερινές συσκέψεις του πρωθυπουργού. Μεγάλα τμήματα της Ουαλίας θα τεθούν σε lockdown από αύριο στις 20.00 ώρα Ελλάδας καθώς εξαπλώνεται ο κορωνοϊός.