ΔΙΕΘΝΗ, Κορωνοϊός

Ο «εφιάλτης» επιστρέφει στη Νότια Κορέα – Το «άνοιγμα» των κλαμπ έφερε αύξηση κρουσμάτων κορωνοϊού

Σε νέα εστία κρουσμάτων κορωνοϊού εξελίσσονται στα κλαμπ στη Νότια Κορέαμ προκαλώντας ανησυχία στις αρχές.

Οι υγειονομικές αρχές της χώρας ερευνούν μια μικρή, αλλά επεκτεινόμενη, εστία κρουσμάτων του φονικού ιού που συνδέεται με κάποια νυχτερινά κέντρα στη Σεούλ, την ώρα που η χώρα υιοθετεί λιγότερο περιοριστικά μέτρα κοινωνικής απόστασης.

Τουλάχιστον 15 κρούσματα που έχουν εντοπιστεί συνδέονται με κλαμπ στην Ιταεγούν, μια δημοφιλή συνοικία της Σεούλ τόσο για τους ντόπιους όσο και για τους τουρίστες, ανακοίνωσε σήμερα το Κορεατικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (KCDC).
Τις τελευταίες ημέρες έχουν καταγραφεί πολύ λίγα νέα κρούσματα στη Νότια Κορέα, με τα περισσότερα να αφορούν ανθρώπους που φτάνουν στη χώρα από το εξωτερικό. Όμως τα κρούσματα που σχετίζονται με τα κλαμπ, αν και προς το παρόν περιορισμένα, αναμένεται να αυξηθούν.
«Στα μέρη αυτά παρατηρούνται επικίνδυνες συνθήκες, για τις οποίες ανησυχούμε περισσότερο», δήλωσε ο διευθυντής του KCDC Ζέονγκ Έουν- κιεόνγκ, αναφερόμενος στο σύστημα εξαερισμού και στη συγκέντρωση πολλών ανθρώπων.

«Σας ζητάμε να αποφεύγετε να επισκέπτεστε αυτά τα κέντρα όσο το δυνατόν περισσότερο», συνέστησε στους πολίτες.
Εξαιτίας της νέας εστίας μόλυνσης, η κυβέρνηση σκοπεύει να ζητήσει από τα κλαμπ και τα νυχτερινά κέντρα να αναστείλουν εθελοντικά τη λειτουργία τους για τουλάχιστον ένα μήνα ακόμη, επεσήμανε ο Γιούν Τάε- χο, γενικός διευθυντής δημόσιας υγείας.
Αν επιλέξουν να παραμείνουν ανοικτά, θα πρέπει να τηρούν πιο αυστηρά τα προληπτικά μέτρα, πρόσθεσε.
Τοπικοί αξιωματούχοι στη Σεούλ δήλωσαν ότι έχουν έναν κατάλογο περίπου 1.500 ατόμων που επισκέφθηκαν τα κλαμπ στα οποία παρουσιάστηκαν κρούσματα της covid-19, ενώ κρούσματα έχουν επιβεβαιωθεί και σε άλλες πόλεις τις οποίες επισκέφθηκαν ή στις οποίες ζουν οι ασθενείς.
Οι αρχές έχουν ζητήσει από όποιον επισκέφθηκε τα κλαμπ αυτά στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου να παραμείνει σε καραντίνα για 14 ημέρες και να υποβληθεί σε τεστ.

Για να αντιμετωπίσουν την επιδημία οι νοτιοκορεατικές αρχές ιχνηλατούν τις επαφές των κρουσμάτων χρησιμοποιώντας την υψηλή τεχνολογία, κάτι που σημαίνει ότι εντοπίζουν την τοποθεσία του κινητού του τηλεφώνου, τον παρακολουθούν μέσω κλειστών κυκλωμάτων παρακολούθησης και των κινήσεων των καρτών του.
Εξάλλου αυτόματα μηνύματα στέλνονται στα κινητά τηλέφωνα οποιουδήποτε έχει έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα, με τις αρχές συχνά να αποκαλύπτουν στοιχεία για το φύλο του ασθενή, την ηλικία του, τον τόπο διαμονής ή εργασίας του στην προσπάθειά τους να εντοπίσουν όσο το δυνατό περισσότερες πιθανές επαφές.