ΔΙΕΘΝΗ

Ο ιταλικός προϋπολογισμός «πάγωσε» την παραίτηση Ρέντσι

Ο Ιταλός πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα ζήτησε από τον Ματέο Ρέντσι να καθυστερήσει την παραίτηση του μέχρι να εγκριθεί ο προϋπολογισμός από την Βουλή.

Η παραμονή Ρέντσι στην πρωθυπουργία για μερικές εβδομάδες συμφωνήθηκε στην – διάρκειας μόλις 20 λεπτών – συνάντηση που είχε με τον Ματαρέλα το βράδυ της Δευτέρας.

O προϋπολογισμός του 2017 αναμένεται να ψηφισθεί εντός των επόμενων ημερών. 

Μετά την παραίτηση του Ρέντσι, ο πρόεδρος Ματαρέλα ενδέχεται να προκηρύξει πρόωρες εκλογές, όμως μοιάζει πιθανότερο το σενάριο να προτείνει αντίθετα να σχηματιστεί μια κυβέρνηση τεχνοκρατών.

Κυκλοφορούν ήδη πολλά ονόματα για τον διάδοχο του Ρέντσι. Επικρατέστεροι θεωρούνται ο νυν υπουργός Οικονομικών Πιερ Κάρλο Πάντοαν, στενός συνεργάτης του Ρέντσι, αλλά κι ο πρόεδρος της Γερουσίας, Πιέτρο Γκράσο.

Η επόμενη κυβέρνηση αναμένεται να χειριστεί κυρίως την τροποποίηση του εκλογικού νόμου πριν από τις πιθανολογούμενες πρόωρες εκλογές.

Ενδέχεται επίσης να αποφασίσει να συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά της ωσότου εκπνεύσει η θητεία του Κοινοβουλίου, τον Φεβρουάριο του 2018, προς μεγάλη δυσαρέσκεια ορισμένων πολιτικών δυνάμεων, όπως το Κίνημα Πέντε Αστέρων (M5S), το οποίο ζητεί τη διεξαγωγή εκλογών το ταχύτερο δυνατόν.