ΔΙΕΘΝΗ

O μεγιστάνας Μάικλ Μπλούμπεργκ σκέφτεται να μπει στην προεδρική μάχη

Ο δισεκατομμυριούχος πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μάικλ Μπλούμπεργκ εξετάζει το ενδεχόμενο να διεκδικήσει το χρίσμα των Δημοκρατικών για τις επόμενες προεδρικές εκλογές.

Ο 77χρονος μεγιστάνας φέρεται, σύμφωνα με σύμβουλό του, προβληματισμένος σχετικά με τη λίστα των υποψηφίων των Δημοκρατικών, θεωρώντας ότι ίσως να μην είναι αρκετά δυνατή ώστε να ηττηθεί ο Ντόναλντ Τραμπ στις εκλογές του 2020.

Παρόλα αυτά, η απόφαση του Μπλούμπεργκ δεν πρέπει να θεωρείται οριστική, δήλωσε ο ίδιος σύμβουλος.

Συνολικά 17 υποψήφιοι διεκδικούν το χρίσμα των Δημοκρατικών. Τα ισχυρά ονόματα, προς το παρόν, είναι ο πρώην αντιπρόεδρος αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, η γερουσιαστής Ελίζαμπεθ Γουόρεν και ο γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς.

Πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι τόσο η Γουόρεν όσο και ο Σάντερς ενδέχεται να χάσουν από τον Τραμπ, αν τελικά βρεθούν απέναντί του.

Ο Μάικλ Μπλούμπεργκ έχει περιουσία που αγγίζει τα 52 δισ. δολάρια -περίπου 17 φορές μεγαλύτερη από εκείνη του Τραμπ. Ξεκίνησε από τραπεζίτης της Γουόλ Στριτ για να καταλήγει ιδρυτής της εκδοτικής αυτοκρατορίας που φέρει το όνομά του.

Θεωρείται μετριοπαθής δημοκρατικός, αν και η πολιτική του διαδρομή είναι δαιδαλώδης: Ξεκίνησε ως δημοκρατικός, αλλά έγινε ρεπουμπλικάνος όταν διεκδίκησε με επιτυχία τη δημαρχία της Νέας Υόρκης.

Υπηρέτησε ως δήμαρχος της Νέας Υόρκης επί τρεις θητείες, έως το 2012, και ξαναγύρισε στους κόλπους του δημοκρατικού κόμματος πέρυσι.