ΔΙΕΘΝΗ

Ο νέος πρόεδρος της Αργεντινής θέλει να πάρει πίσω τα νησιά Φόκλαντ από τους Βρετανούς

Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Αργεντινής, Χαβιέρ Μιλέι, ανάβει… φωτιές με το «καλημέρα». Ο Μιλέι, τέως «προπονητής του ταντρικού σεξ», πιστεύει ότι τα νησιά Φόκλαντ ανήκουν στην Αργεντινή του και έχει δεσμευτεί «να τα πάρει πίσω».

Κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του για την προεδρία έλεγε πως η επιστροφή των νήσων Φόκλαντ από τη Βρετανία είναι «αδιαπραγμάτευτη», γιατί η περιοχή «είναι αργεντίνικο έδαφος»

Όπως αναφέρει η DailyMail, ο Μιλέι, γνωστός ως «el Loco» (ο τρελός) στην πατρίδα του, ξεκαθάρισε ότι θα «κάνει κάθε προσπάθεια» για να πάρει πίσω τα νησιά Φόκλαντ, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι δεν θα πήγαινε και σε πόλεμο. Μάλιστα, συνέκρινε την περίπτωση των Φόκλαντ με την επιστροφή του Χονγκ Κονγκ στην Κίνα από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Τα Φόκλαντ αποτέλεσαν αντικείμενο ενός σύντομου πολέμου μετά την εισβολή της Αργεντινής το 1982. Οι Βρετανοί ανέκτησαν τα νησιά, ωστόσο το ζήτημα δεν θεωρήθηκε ποτέ διευθετημένο στο Μπουένος Άιρες.

Η Αργεντινή πιστεύει ότι τα Φόκλαντ αφαιρέθηκαν παράνομα από αυτήν το 1833, και γι’ αυτό εισέβαλε στη βρετανική αποικία το 1982. Ο πόλεμος, που κράτησε δύο μήνες, στοίχισε τη ζωή σε 649 Αργεντινούς και 255 Βρετανούς στρατιώτες.

Δημοψήφισμα του 2013 είχε ως αποτέλεσμα το 99,8% των κατοίκων να ταχθεί υπέρ της παραμονής στη Βρετανία.

Μιλέι: «Να τα πάρουμε πίσω μέσω διπλωματίας»

«Τα ερωτήματα για το μέλλον των νήσων Φόκλαντ δεν μπορούν να αγνοηθούν. Τι προτείνω; Η κυριαρχία της Αργεντινής στα νησιά Μαλβίνες (έτσι αποκαλούν τα Φόκλαντ) είναι αδιαπραγμάτευτη. Οι Μαλβίδες είναι αργεντίνικες. Τώρα πρέπει να δούμε πώς θα τις πάρουμε πίσω. Είναι σαφές ότι η επιλογή πολέμου δεν είναι λύση» είπε χαρακτηριστικά κατά την προεκλογική του εκστρατεία.

«Αυτό που προτείνουμε είναι να προχωρήσουμε προς μια λύση όπως αυτή που είχε η Αγγλία με την Κίνα για το ζήτημα του Χονγκ Κονγκ και ότι σε αυτό το πλαίσιο η θέση των ανθρώπων που ζουν στα νησιά δεν μπορεί να αγνοηθεί. Δεν μπορείς να αρνηθείς ότι αυτοί οι άνθρωποι είναι εκεί. Δεν μπορείτε να αγνοήσετε αυτά τα ανθρώπινα όντα. Πρέπει να διαπραγματευτείτε με τη Βρετανία και να λάβετε υπόψη τις απόψεις των ανθρώπων που ζουν στα νησιά» πρόσθεσε ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Αργεντινής, ο οποίος χαρακτήρισε την Θάτσερ ως μία από τους «μεγάλους ηγέτες στην ιστορία της ανθρωπότητας».