ΔΙΕΘΝΗ

Ο Ομπάμα, με διάγγελμα, προσπάθησε να εξηγήσει τις αεροπορικές επιδρομές στο Ιράκ και παραδέχτηκε, ότι θα χρειαστούν περισσότερα από τις βόμβες για να αποκατασταθεί η σταθερότητα στην περιοχή.

ΟΜΠΑΜΑ

Με διάγγελμα προσπάθησε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα, να εξηγήσει τους λόγους των αεροπορικών επιδρομών στο Ίράκ και αναγνώρισε, ότι θα χρειαστούν κι άλλες προσπάθειες πλην των βομβών και περισσότερος χρόνος, για να αποκατασταθεί η σταθερότητα στην περιοχή.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε σήμερα ότι τα πλήγματα που εξαπέλυσε η αμερικανική Πολεμική Αεροπορία στο Ιράκ κατέστρεψαν όπλα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν οι τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος εναντίον των Ιρακινών Κούρδων, ενώ προειδοποίησε ότι δεν υπάρχει μια εύκολη και γρήγορη λύση στην κρίση που απειλεί να διαμελίσει τη χώρα αυτή.

Σε μια σύντομη συνέντευξη που παραχώρησε μία ημέρα αφού τα μαχητικά αεροσκάφη των ΗΠΑ επέδραμαν στο Ιράκ, ο Ομπάμα αναγνώρισε ότι θα χρειαστούν περισσότερα από τις βόμβες για να αποκατασταθεί η σταθερότητα και επέκρινε την κυβέρνηση του Ιρακινού πρωθυπουργού Νούρι αλ Μάλικι διότι δεν κατάφερε να προσεταιριστεί τους σουνίτες μειονοτικούς.

«Δεν νομίζω ότι θα επιλύσουμε το πρόβλημα αυτό μέσα σε μερικές εβδομάδες. Αυτό θα απαιτήσει κάποιο χρόνο», είπε ο Ομπάμα.

Το ΙΚ έχει καταλάβει τεράστιες περιοχές του βορείου Ιράκ από τον Ιούνιο, εκτελώντας μη σουνίτες αιχμαλώτους, αναγκάζοντας δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και οδηγώντας την Ουάσινγκτον να διατάξει τις επιδρομές της αμερικανικής ΠΑ, τις πρώτες στη χώρα μετά την αποχώρηση των μάχιμων αμερικανικών στρατευμάτων το 2011.

Αφού προέλασαν αναγκάζοντας δυνάμεις των Κούρδων να υποχωρήσουν αυτή την εβδομάδα, οι τζιχαντιστές βρίσκονται σε απόσταση 30 λεπτών με το αυτοκίνητο από την Αρμπίλ, την πρωτεύουσα του ιρακινού Κουρδιστάν, που μέχρι σήμερα είχε γλιτώσει την θρησκευτική αιματοχυσία που έχει σημαδέψει άλλες περιοχές του Ιράκ την τελευταία δεκαετία και πλέον.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ είπε πως η Ουάσινγκτον θα συνεχίσει να παρέχει στρατιωτική βοήθεια και να προσφέρει τις συμβουλές της στη Βαγδάτη και στις κουρδικές δυνάμεις, επιμένοντας ωστόσο στο ότι έχει σημασία το Ιράκ, μια από τις σημαντικότερες πετρελαιοεξαγωγικές χώρες του κόσμου, να σχηματίσει μια κυβέρνηση που θα εκπροσωπεί όλους τους πολίτες του.

Ο Μάλικι έχει επικριθεί ευρέως για αυταρχισμό και πολιτικές που ευνοούν τους σιίτες, αποξένωσαν τους σουνίτες και ώθησαν ορισμένους εξ αυτών να υποστηρίξουν τους τζιχαντιστές.

«Νομίζω ότι αυτή είναι μια κλήση αφύπνισης για πολλούς Ιρακινούς στη Βαγδάτη, ώστε να αναγνωρίσουν ότι πρέπει να επανεξετάσουν το πώς χειρίζονται τις δουλειές τους εάν θέλουν να κρατήσουν ενιαία τη χώρα», είπε ο Ομπάμα στη συνέντευξη που παραχώρησε πριν αναχωρήσει για τη Μασαχουσέτη, όπου θα κάνει διακοπές για δύο εβδομάδες.

Οι υπάλληλοι ξένων πετρελαϊκών εταιρειών που έδρευαν στην Αρμπίλ φεύγουν και οι Κούρδοι αγοράζουν AK-47 από τους εμπόρους λόγω του φόβου μιας άμεσα επικείμενης επίθεσης. Ωστόσο, τα τουφέκια δεν μοιάζουν να αρκούν μπροστά στην πολύ ανώτερη δύναμη πυρός των μαχητών του ΙΚ.

Ενώπιον της απειλής, μια πηγή της κυβέρνησης του κουρδικού θύλακα είπε ότι παρελήφθησαν νέες προμήθειες σε βαρύ οπλισμό από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Βαγδάτης «και άλλες κυβερνήσεις» τις τελευταίες ημέρες. Αρνήθηκε να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Στην πιο πρόσφατη προέλασή τους στο βόρειο Ιράκ οι δυνάμεις του ΙΚ κατέλαβαν μια πέμπτη πετρελαιοπηγή, πολλές πόλεις και το μεγαλύτερο υδροηλεκτρικό φράγμα της χώρας, αναγκάζοντας δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους για να σωθούν.

Ένας μηχανισμός στο φράγμα της Μοσούλης είπε ότι οι μαχητές του ΙΚ έφεραν δικούς τους μηχανικούς για να επισκευάσουν μια γραμμή ηλεκτροδότησης προς την πόλη, τη μεγαλύτερη στο βόρειο Ιράκ. Μια γραμμή του δικτύου κόπηκε πριν από τέσσερις ημέρες, προκαλώντας διακοπές στην ηλεκτροδότηση και στην υδροδότηση.

«Μαζεύουν κόσμο για να δουλέψει στο φράγμα», είπε η πηγή αυτή.

Ένας από τους χειριστές στο φράγμα είπε ότι οι τζιχαντιστές έχουν υψώσει τις μαύρες σημαίες του ΙΚ και περιπολούν τις εγκαταστάσεις με φορτηγάκια στα οποία έχουν προσαρμόσει βαριά πολυβόλα για να φρουρούν την εγκατάσταση, που απέσπασαν από τους Κούρδους νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Το ΙΚ, στο οποίο συμμετέχουν άραβες και ξένοι τζιχαντιστές που θέλουν να χαράξουν καινούργιες γραμμές στον χάρτη της Μέσης Ανατολής, χαρακτηρίζεται η μεγαλύτερη απειλή για το Ιράκ στην εποχή μετά την ανατροπή του Σαντάμ Χουσεΐν έπειτα από τη στρατιωτική εισβολή των ΗΠΑ το 2003.

Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ, δύο μαχητικά F/A-18 τα οποία απονηώθηκαν από ένα αεροπλανοφόρο στον Κόλπο έρριξαν βόμβες σχεδόν 230 κιλών κατευθυνόμενες με λέιζερ εναντίον συστοιχιών πυροβολικού του ΙΚ. Στοχοθετήθηκαν επίσης θέσεις όλμων και μια οχηματοπομπή των τζιχαντιστών.

Ο Ομπάμα επέμεινε στη συνέντευξη ότι οι βομβαρδισμοί ήταν αναγκαίοι για να αναχαιτιστεί η προέλαση των ισλαμιστών, να προστατευθούν οι Αμερικανοί που βρίσκονται στην περιοχή και εκατοντάδες χιλιάδες χριστιανοί και μέλη μειονοτήτων που κινδυνεύουν.

Αμερικανικά στρατιωτικά αεροσκάφη έριξαν εξάλλου προμήθειες σε μέλη της μειονότητας των Γεζίντι, δεκάδες χιλιάδες εκ των οποίων έχουν συγκεντρωθεί σε ένα όρος στην έρημο για να προστατευθούν από τους τζιχαντιστές, οι οποίοι τους διαμηνύουν να προσηλυτιστούν στο Ισλάμ απειλώντας σε διαφορετική περίπτωση να τους εξοντώσουν.

Βρετανικά αεροσκάφη επρόκειτο επίσης να προχωρήσουν σε ρίψεις εφοδίων με αλεξίπτωτα εντός της ημέρας, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Φίλιπ Χάμοντ. «Αναμένουμε αυτό να συνεχιστεί για το ορατό μέλλον, οι ρίψεις εφοδίων για τους ανθρώπους αυτούς, ιδιαίτερα για τους ανθρώπους που έχουν παγιδευτεί στο όρος Σίντζαρ», είπε ο Χάμοντ μιλώντας στο BBC στο Λονδίνο.