ΔΙΕΘΝΗ, Κορωνοϊός

Ο ΠΟΥ ζητάει παγκόσμια συνεργασία για τις έρευνες στην Γουχάν

Να συνεργαστούν όλες οι χώρες για να ερευνήσουν την προέλευση του κορωνοϊού, μετά το «όχι» της Κίνας για έρευνες στην Γουχάν ζητάει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).
Αν και τα πρώτα κρούσματα κορωνοϊού σε ανθρώπους αναφέρθηκαν στην πόλη Γουχάν της κεντρικής Κίνας τον Δεκέμβριο του 2019, η Κίνα έχει κατ’ επανάληψη απορρίψει τις θεωρίες ότι ο ιός διέρρευσε από ένα από τα εργαστήριά της.

Ο ΠΟΥ πρότεινε αυτό τον μήνα να γίνουν συμπληρωματικές έρευνες σε αυτές που ήδη διενεργήθηκαν στην Κίνα. Αλλά ο Ζενγκ Γισίν, υφυπουργός στην κινεζική Εθνική Επιτροπή Υγείας, είπε χθες ότι το Πεκίνο δεν θα δεχθεί την πρόταση ως έχει.

Ερωτηθείς για την απόρριψη της Κίνας, ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ Ταρίκ Γιασάρεβιτς είπε σε ενημέρωση στη Γενεύη: «Αυτό δεν είναι θέμα πολιτικής, δεν έχει να κάνει με απόδοση ευθυνών». Και πρόσθεσε: «Αφορά βασικά μια ανάγκη ότι όλοι πρέπει να προσπαθήσουμε να κατανοήσουμε πώς το παθογόνο εισήλθε στον ανθρώπινο πληθυσμό. Υπό αυτή την έννοια, οι χώρες πράγματι έχουν την ευθύνη να συνεργαστούν και να εργαστούν από κοινού με τον ΠΟΥ σε πνεύμα συνεργασίας».