Σε ανοιχτή αντίθεση με τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, βρέθηκε ο Αμερικανός ομόλογός του, Ντόναλντ Τραμπ, απορρίπτοντας πλήρως την πρόθεση της Γαλλίας να αναγνωρίσει παλαιστινιακό κράτος στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.
«Όσα λέει δεν έχουν σημασία», ήταν η χαρακτηριστική φράση του Τραμπ προς τους δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο, όταν ρωτήθηκε για το γαλλικό σχέδιο. «Είναι ένας πολύ καλός άνθρωπος. Τον συμπαθώ, όμως αυτή η δήλωση δεν έχει κανένα βάρος», πρόσθεσε, υποβαθμίζοντας τη σημασία της κίνησης Μακρόν.
Ο Αμερικανός πρόεδρος άφησε μάλιστα αιχμές και για το διπλωματικό βάρος της Γαλλίας στο συγκεκριμένο ζήτημα, τονίζοντας με σαρκασμό ότι «είναι εντάξει, είναι ομαδικός παίχτης σε μεγάλο βαθμό. Όμως αυτά είναι τα καλά νέα: όσα λέει δεν έχουν σημασία. Δεν θα αλλάξουν τίποτα».
Ο πρόεδρος Μακρόν είχε δηλώσει μία ημέρα νωρίτερα ότι η Γαλλία σκοπεύει να αναγνωρίσει το παλαιστινιακό κράτος στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, στο πλαίσιο μιας προσπάθειας «να φέρει ειρήνη και σταθερότητα στη Μέση Ανατολή».
Η ανακοίνωση αυτή έρχεται σε μια περίοδο όπου αρκετές χώρες της Ευρώπης τάσσονται πλέον υπέρ της μονομερούς αναγνώρισης της Παλαιστίνης, εντείνοντας τις πιέσεις για ένα διαφορετικό μοντέλο διπλωματικής λύσης στην ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση.
Ωστόσο, η στάση των ΗΠΑ παραμένει αμετακίνητη. Η Ουάσινγκτον επιμένει ότι οποιαδήποτε αναγνώριση πρέπει να προκύψει μέσα από άμεσες διαπραγματεύσεις ανάμεσα στα δύο μέρη, με τη συναίνεση του Ισραήλ.
Η παρέμβαση Τραμπ υπογραμμίζει τη βαθιά διάσταση που υπάρχει ανάμεσα στις ΗΠΑ και μέρος της ευρωπαϊκής διπλωματίας. Η γαλλική πρόταση —αν και συμβολική— έχει στόχο να ενισχύσει τη διεθνή αναγνώριση του παλαιστινιακού αιτήματος, όμως αναμένεται να συναντήσει σθεναρές αντιστάσεις τόσο από τις ΗΠΑ όσο και από συμμάχους του Ισραήλ.
Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ τον Σεπτέμβριο διαφαίνεται ήδη ως πεδίο έντονης αντιπαράθεσης, με το Παρίσι να επιχειρεί έναν διπλωματικό ελιγμό και την Ουάσινγκτον να διαμηνύει πως δεν πρόκειται να ανεχθεί κινήσεις που —όπως εκτιμά— δυναμιτίζουν την ειρηνευτική διαδικασία.