ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ προειδοποιεί τον Ντε Σάντις να μην κατέβει υποψήφιος στις προεδρικές του 2024

Μπορεί η μάχη των ενδιάμεσων εκλογών στις ΗΠΑ να είναι σε εξέλιξη, αλλά τα μαχαίρια βγήκαν ήδη στο στρατόπεδο των Ρεπουμπλικανών με τον Ντόναλντ Τραμπ να προειδοποιεί τον εσωκομματικό του αντίπαλο Ρον Ντε Σάντις να μην διεκδικήσει το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών για τις προεδρικές εκλογές του 2024, απειλώντας τον μάλιστα με αποκαλύψεις εάν το πράξει.

«Νομίζω ότι αν κατέβει υποψήφιος θα βλάψει πολύ σοβαρά τον εαυτό του. Νομίζω ότι δεν θα άρεσε κάτι τέτοιο στη βάση των ψηφοφόρων, δεν νομίζω ότι θα ήταν καλό για το κόμμα», είπε ο Τραμπ μιλώντας σε δημοσιογράφους το βράδυ της Δευτέρας για τον επανεκλεγέντα κυβερνήτη της Φλόριντα.

Μάλιστα ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ προειδοποίησε ότι θα πει στους δημοσιογράφους «πράγματα, που δεν θα είναι πολύ κολακευτικά» για τον Ντε Σάντις.

Ο Τραμπ αναμένεται να ανακοινώσει στις 15 Νοεμβρίου ότι θα διεκδικήσει μια νέα θητεία στον Λευκό Οίκο επωφελούμενος από τις προβλεπόμενες επιτυχίες των Ρεπουμπλικανών στις ενδιάμεσες εκλογές.

Ο Ντε Σάντις – ο αποκαλούμενος και «Τραμπ με μυαλό» από διεθνή ΜΜΕ – έχει αναδειχθεί μέχρι τώρα ως ο ισχυρότερος αντίπαλος του Τραμπ στο Ρεπουμπλικανικό κόμμα, υιοθετώντας στη Φλόριντα δεξιές πολιτικές που βρίσκουν απήχηση στους ψηφοφόρους του πρώην προέδρου των ΗΠΑ. Ο ίδιος έχει αποφύγει να ανοίξει τα χαρτιά του αναφορικά με τις προεδρικές του φιλοδοξίες, αλλά σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ το σκέφτεται να περιμένει μέχρι το 2028, αν ο Τραμπ νικήσει στις προεδρικές σε δύο χρόνια.

Ο Τραμπ χαρακτήρισε τον Ντε Σάντις «καλό τύπο» και είπε ότι οι δυο τους δεν έχουν «φιλονικία», αλλά τόνισε ότι ο ίδιος «προηγείται πολύ στις δημοσκοπήσεις». Πράγματι κυριαρχεί στις σφυγμομετρήσεις έναντι των αναφερόμενων από τα ΜΜΕ ως πιθανών διεκδικητών του χρίσματος των Ρεπουμπλικανών, αλλά ο ΝτεΣάντης είναι σαφώς ο ισχυρότερος αντίπαλός του.

«Αν όντως έθετε υποψηφιότητα, θα σας πω πράγματα για αυτόν που δεν θα είναι πολύ κολακευτικά. Ξέρω περισσότερα για αυτόν από οποιονδήποτε άλλον εκτός ίσως από τη σύζυγό του, η οποία διευθύνει στην πραγματικότητα την εκστρατεία του», είπε.