ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τσαβούσογλου απειλεί και την ΕΕ – Τι κέρδισε

Η συνάντηση Τσαβούσογλου – Μπορέλ έγινε μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για να φανεί και πάλι το πραγματικό πρόσωπο της Τουρκίας.

Γράφει ο Κώστας Αττίας

Η προσπάθεια της ΕΕ να λογικέψει την Τουρκία έπεσε στο κενό με τον Τσαβούσογλου, εμφανώς ενοχλημένο για όσα «έφερνε στις αποσκευές» του ο Μπορέλ μετά την επίσκεψη του σε Ελλάδα και Κύπρο , να απειλεί και πάλι.

Ο Τούρκος Υπουργός συνέχισε να δαιμονοποιεί την Ελλάδα και να συστήνει στην Ευρώπη να μην αφήνει τρίτους να χαλάνε την σχέση Τουρκίας – ΕΕ. Η «συμβουλή» του μάλιστα προς τον Μπορέλ, ο οποίος είχε καλέσει την Τουρκία να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο, ήταν πως η ΕΕ δεν πρέπει να γίνει μέρος του προβλήματος και να κάνει πολιτική απέναντι στην Τουρκία επιτρέποντας οι σχέσεις Τουρκίας – ΕΕ να είναι σε ομηρία.

Και αυτό όπως είπε ο Τσαβούσογλου πρέπει να γίνει γιατί η Τουρκία θέλει να βελτιώσει τις σχέσεις της με την ΕΕ αλλιώς….αν νιώσει πως η ΕΕ δρα εναντίον της θα απαντήσει.

Άλλη μία απειλή δηλαδή πως αν δεν γίνουν τα «θέλω» της Άγκυρας τότε ο σουλτάνος θα δημιουργεί προβλήματα.

Ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής διπλωματίας απέναντι την τουρκική προκλητικότητα αρκέστηκε πάντως να τονίσει τον διαμεσολαβητικό ρόλο της ΕΕ κάτι που σημαίνει πως έστω και με αντιπρόσωπο ξεκινά, ή έστω η ΕΕ θέλέι να ξεκινήσει, ο απευθείας διάλογος Αθήνας – ‘Αγκυρας που τόσο επιθυμεί και η Τουρκία.