ΔΙΕΘΝΗ

«Όχι» από Τζόνσον στο κάλεσμα Φάρατζ

Ο Μπόρις Τζόνσον απέρριψε την Παρασκευή το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον Νάιτζελ Φάρατζ και το κόμμα Brexit, ενόψει των εκλογών της 12ης Δεκεμβρίου.

Ο ηγέτης των Τόρις, σε συνέντευξή του στο BBC, δήλωσε ότι είναι «πάντα ευγνώμων για τις συμβουλές», αλλά δεν πρόκειται να προχωρήσει σε προεκλογικές συμφωνίες.

Η απάντηση του Τζόνσον έρχεται λίγο μετά την δημόσια παρέμβαση του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, στα εσωτερικά της χώρας και την εκτίμησή του πως ο συνασπισμός Φάρατζ – Τζόνσον θα ήταν «μια ασταμάτητη δύναμη».

Ο Βρετανός πρωθυπουργός υποστήριξε ότι ενδεχόμενες συναλλαγές με οποιοδήποτε άλλο κόμμα, «απλώς διακινδυνεύουν να βρεθεί στην εξουσία ο Τζέρεμι Κόρμπιν».

Σύμφωνα με πηγές της Ντάουνινγκ Στριτ, δεν υπάρχουν οι απαραίτητες προϋποθέσεις για να ευδοκιμήσει μια πιθανή συνεργασία των Συντηρητικών με το κόμμα του Νάιτζελ Φάρατζ.

Ο κ. Φάρατζ είχε προτείνει το πρωί στον Μπόρις Τζόνσον την σύναψη ενός προεκλογικού συμφώνου «μη επιθετικότητας», που θα προέβλεπε τη διεκδίκηση συγκεκριμένων εδρών από υποψήφιους του κόμματός του.

Επιπροσθέτως, στη συνέντευξή του στο ΒΒC, ο Βρετανός πρωθυπουργός χαρακτήρισε λανθασμένη την άποψη του Ντόναλντ Τραμπ, ότι η νέα συμφωνία για το Βrexit θα εμποδίζει μια εμπορική συμφωνία μεταξύ Βρετανίας και ΗΠΑ.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει τον πλήρη έλεγχο (της εμπορικής πολιτικής του)», ξεκαθάρισε ο κ. Τζόνσον