ΔΙΕΘΝΗ

Οδηγία στα βρετανικά σούπερ μάρκετ να συγκεντρώσουν τρόφιμα για το σενάριο no-deal Brexit

Η βρετανική κυβέρνηση φέρεται να προειδοποίησε τα σούπερ μάρκετ της χώρας να ξεκινήσουν να φτιάχνουν αποθέματα τροφίμων και άλλων βασικών ειδών αυτό το Σαββατοκύριακο, την ώρα που πληθαίνουν οι φόβοι για Brexit χωρίς συμφωνία σε λιγότερες από τρεις εβδομάδες.

Σύμφωνα με τους Sunday Times, οι παραγωγοί τροφίμων έχουν προειδοποιήσει ότι θα υπάρχουν ελλείψεις στα λαχανικά για τρεις μήνες. Επίσης, τόσο τα σούπερ μάρκετ όσο και οι Βρετανοί βουλευτές ανησυχούν τρομερά ότι θα προκύψουν ξανά φαινόμενα καταναλωτικού πανικού στα καταστήματα.

Σύμβουλος μεγάλης αλυσίδας που επικαλείται η εφημερίδα ανέφερε ότι: «Υπάρχει μεγάλη ανησυχία για τα φαινόμενα καταναλωτικού πανικού. Είδαμε τι συνέβη στο ξεκίνημα της πανδημίας, όταν ο κόσμος άρχισε να αγοράζει μαζικά χαρτιά τουαλέτας και ξέρουν πόσο γρήγορα μπορεί να βγει εκτός ελέγχου η κατάσταση».

Το βρετανικό υπουργείο Υγείας είπε επίσης στους προμηθευτές φαρμάκων, ιατρικών συσκευών και εμβολίων να δημιουργήσουν αποθέματα για έξι εβδομάδες σε ασφαλείς τοποθεσίες στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Πάντως, ο υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ καθησύχασε λέγοντας ότι: «δεν θα δούμε τα ράφια να αδειάζουν». Πρόσθεσε ότι το βρετανικό ΕΣΥ (NHS) συνήθως κάνει αποθέματα φαρμάκων και εμβολίων.

Σημάδι στο τι ενδέχεται να ακολουθήσει στην περίπτωση του no deal, τα φορτηγά είχαν σχηματίσει «ουρά» σχεδόν πέντε χιλιομέτρων στο λιμάνι του Ντόβερ που συνδέει τη Βρετανία με το Καλαί της Γαλλίας. Μετά το Brexit χωρίς συμφωνία, οι συνοριακές αρχές θα πρέπει να ελέγχουν τα χαρτιά όλων των οδηγών.