ΔΙΕΘΝΗ

Οι εκποιήσεις ακινήτων προκαλούν τριβές τρόικας- Κυπριακής Κυβέρνησης

κυπριακη βουλη

Διαφωνίες υφίστανται μεταξύ κυπριακών αρχών και τρόικας με αφορμή το επίμαχο νομοσχέδιο για τις εκποιήσεις ακινήτων, όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης σε κλειστή συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών της κυπριακής Βουλής. Σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός οικονομικών φέρεται να σημείωσε ότι αποτελεί προαπαιτούμενο για την εκταμίευση για την επόμενη δόση το νομοσχέδιο για τις εκποιήσεις.

Ο Χάρης Γεωργιάδης δεν ήταν σε θέση να διαβεβαιώσει, αν τελικά θα τεθεί το νομοσχέδιο ενώπιον του υπουργικού συμβουλίου την ερχόμενη Τετάρτη, ωστόσο, άφησε να εννοηθεί ότι στόχος όλων είναι να υπάρξει κατάληξη επί του νομοσχεδίου την ερχόμενη βδομάδα. Διευκρίνισε ότι αρχικά το νομοσχέδιο σε σχέση με τις εκποιήσεις δεν ήταν προαπαιτούμενο για την επόμενη δόση, ωστόσο εκτίμησε ότι τελικά με βάση τα νέα δεδομένα αποτελεί προαπαιτούμενο.

Ο υπουργός οικονομικών εξήγησε ότι στο μνημόνιο προβλεπόταν εφαρμογή του νόμου περί εκποιήσεων το Δεκέμβριο του 2013. Μετά από διαπραγματεύσεις, η υποχρέωση μετατέθηκε τον Ιούνιο του 2014, γιατί η κυβέρνηση επιθυμούσε παράλληλα να προχωρήσει και να προωθήσει νωρίτερα το θεσμό του διαμεσολαβητή.

Με βάση αυτή την εξέλιξη, είπε, η τρόικα ζήτησε επίσπευση της προώθησης του νομοσχεδίου περί εκποιήσεων.