ΔΙΕΘΝΗ

Οι ευρωβουλευτές θα κληθούν να αποφασίσουν την άρση ασυλίας της Μ.Λεπέν

Οι ευρωβουλευτές θα κληθούν να αποφασίσουν εντός της ημέρας εάν θα άρουν την κοινοβουλευτική ασυλία της Μαρίν Λεπέν, της ηγέτιδας του  Εθνικού Μετώπου, επειδή ανάρτησε στο Twitter φωτογραφίες από τις ωμότητες που έχει διαπράξει το Ισλαμικό Κράτος.
 
 
 
 
 
Η κ. Λεπέν, η οποία είναι και υποψήφια για την προεδρία της Γαλλίας στις εκλογές του Απριλίου – Μαΐου, είναι υπό διερεύνηση στη Γαλλία για την ανάρτηση τριών φωτογραφιών που είχε αναρτήσει το 2015. Μεταξύ αυτών ήταν και μία που εικόνιζε τον αποκεφαλισμό του Αμερικανού δημοσιογράφου Τζέιμς Φόλεϊ από τους τζιχαντιστές.
Ανταποκρινόμενοι σε αίτημα των γαλλικών δικαστικών αρχών, οι ευρωβουλευτές θα κληθούν να αποφασίσουν εάν οι αναρτήσεις αυτές συνάδουν με τον ρόλο της ως μέλους του Ευρωπαϊκού Κοινοβούλίου.
 
Η αρχηγός της γαλλικής Ακροδεξιάς έχει καταγγείλει τη δικαστική διαδικασία σε βάρος της υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για παρέμβαση στην προεκλογική εκστρατεία της. Οι δημοσκοπήσεις την φέρνουν να προηγείται στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών έναντι των κυριότερων αντιπάλων της, του κεντρώου – σοσιαλφιλελεύθερου Εμανουέλ Μακρόν και του κεντροδεξιού Φρανσουά Φιγιόν. Ταυτόχρονα όμως οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι δικαστικές έρευνες σε βάρος της δεν επηρεάζουν τους πιστούς ψηφοφόρους της.
 
Προκειμένου να αρθεί η ασυλία της Μ. Λεπέν θα χρειαστεί να εγκριθεί αρχικά από την επιτροπή νομικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και κατόπιν από την ολομέλεια του σώματος, όπως εξήγησε Ευρωπαίος αξιωματούχος.
 
Οι ευρωβουλευτές συνήθως τάσσονται υπέρ της άρσης της ασυλίας των συναδέλφων τους, εφόσον τους ζητηθεί. Πέρσι, σε σύνολο 26 αιτημάτων που υποβλήθηκαν από δικαστικές αρχές, ήραν την ασυλία 22 ευρωβουλευτών.