ΔΙΕΘΝΗ

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι ολοκληρώθηκε η καταστροφή των χημικών της Συρίας στη Μεσόγειο

Το απόθεμα των συριακών χημικών όπλων που είχε παραδοθεί από το καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ «εξουδετερώθηκε» στο κατάστρωμα του αμερικανικού πολεμικού πλοίου USS Cape Ray στη Μεσόγειο Θάλασσα, όπως ανακοίνωσε το Πεντάγωνο.

Το χημικό οπλοστάσιο είχε μεταφερθεί στο πλοίο μετά τη συμφωνία του Σεπτεμβρίου του 2013 με τη μεσολάβηση των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας και η καταστροφή τους με υδρόλυση ξεκίνησε στις αρχές Ιουλίου.

«Σήμερα έγινε ένα σημαντικό επίτευγμα στη συνεχή προσπάθειά μας για την αντιμετώπιση της διάδοσης των όπλων μαζικής καταστροφής με την εξουδετέρωση του συριακού αποθέματος που μας είχε παραδοθεί», δήλωσε ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα. Έκανε επίσης λόγο για «σημαντικό ορόσημο» στις διεθνείς προσπάθειες για την καταστροφή των χημικών όπλων του καθεστώτος Άσαντ. Όπως είπε ο ίδιος, η καταστροφή του αποθέματος αυτού από το χημικό οπλοστάσιο της Συρίας ολοκληρώθηκε πριν από το χρονοδιάγραμμά του.

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών προειδοποίησε πάντως ότι η Ουάσιγκτον θα συνεχίσει να παρακολουθεί τη Δαμασκό ώστε να διασφαλίσει ότι το καθεστώς της συμμορφώνεται με τις διεθνείς δεσμεύσεις. Οι ΗΠΑ «θα διασφαλίσουν ότι η Συρία θα τηρήσει την υπόσχεσή της να καταστρέψει και τις υπόλοιπες εγκαταστάσεις για την παραγωγή χημικών όπλων», τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Την επιχείρηση επόπτευσε ο διεθνής Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (OPCW). Αξιωματούχος του Πενταγώνου επιβεβαίωσε ότι τα χημικά στοιχεία που καταστράφηκαν προορίζονταν για την κατασκευή των αερίων Σαρίν και μουστάρδας τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε επιθέσεις με χημικά όπλα.

Σε τηλεφωνική συνομιλία με τον κυβερνήτη του πλοίου USS Cape Ray ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Τσάκ Χάγκελ τον συνεχάρη για την «συμβολή του στην ασφάλεια του πλανήτη».

Η καταστροφή των χημικών όπλων έρχεται ένα χρόνο μετά την επίθεση με χημικά στη Συρία που σκότωσε περισσότερους από 1.000 πολίτες, συμπεριλαμβανομένων πολλών παιδιών, και η οποία προκάλεσε διεθνή κατακραυγή.

Πηγές: ΑΜΠΕ